Personalchefen: LKAB kommer att bli jämställt

Tjänst för tjänst. Procent för procent. År för år. Attityd för attityd.
Det är en bit kvar – men en dag ska LKAB vara ett jämställt bolag.
– Helt klart. Jag är helt övertygad om det. Jag ser inte vad som skulle kunna hindra oss, säger Grete Solvang Stoltz, personaldirektör på LKAB.

Grete Solvang Stoltz, personaldirektör, LKAB.

Grete Solvang Stoltz, personaldirektör, LKAB.

Foto: Fredric Alm

Norrbotten2017-03-07 20:03

Norrbottens Media har valt ut åtta inflytelserika kvinnor i Norrbotten.

Varje person har intervjuats i en egen artikel. Ni hittar dem nedan. Texten om Grete Solvang Stoltz finner nu under länkarna.

Hockeystjärnan

"Tjejer var inte speciellt välkomna"

Polischefen

"Kompetensen sitter inte i könet"

Hon är vd för ett av Luleås största företag

"Kvinnor ska synliggöras ännu mer"

LTU-professorn

"Alla är lika mycket värda"

Hon är en av Norrbottens mäktigaste politiker

"Kvinnor har ett annat sätt att leda"

Hon är chef i en jämställd bransch

"Det handlar inte om att säga grattis"

Succéföretagets vd driver på jämställdheten

"Mindre fokus på familjefrågorna, tyvärr"

Norrland. LKAB. Gruvindustri.

Tre hårda fakta som osar mansdominerad arbetsplats. Och så har det verkligen varit och i viss mån fortfarande är.

Men någonting är på väg att hända – och händer.

– Just nu har vi 21 procent kvinnor som jobbar på LKAB. Vi har som mål att bli ett jämställt företag och då brukar man prata om minst 40/60 fördelning för att räknas som jämställda. Det är vårt långsiktiga mål, säger Grete Solvang Stoltz som brinner för att skruva i könsfördelningen på LKAB.

Vad skulle det betyda för LKAB om det jobbade fler kvinnor i bolaget?

– Vår övertygelse är att har man mångfald så blir vi ett bättre bolag, ett effektivare bolag. Ta beslutsfattandet som exempel, får man in olika perspektiv och att inte alla har samma mall så fattar man bättre beslut.

Hur jobbar ni för att locka kvinnor till LKAB?

– Vi har jobbat ett antal år med att lyfta fram kvinnor och på vilket sätt vi framställer vårt bolag. Vi lyfter kvinnliga förebilder och visar att det här är en industri för både kvinnor och män. Det börjar nu ge effekt. Vi ser också att de utbildningar vi har i malmfälten på gymnasiet är mycket mer jämställt när det kommer till könsfördelning.

Ett arbete är att utåt sett förmedla bilden av att LKAB är en plats där kvinnor passar, men det räcker inte.

– Vi måste visa att vi verkligen menar allvar. Även internt måste vi utvecklas och skapa en jämställd företagskultur, säger Grete Solvang Stoltz.

Om utvecklingen inom LKAB fortsätter dröjer det cirka 30 år till innan det är helt jämställt inom bolaget men Grete Solvang Stoltz tror att det kan gå fortare än så. Om bolaget lyckas förmedla att det är en bra arbetsplats för kvinnor och att det interna jämställdhetsjobbet lyckas så kan tempot öka. Då är det snarare troligt att det blir så.

– Kommande generationer är väldigt värderingsstyrd. Min uppfattning är att de som växer upp nu har ett mer jämställt "tänk". Då måste vi också utveckla vårt mångfaldsarbete. En framtidsfråga är kompetensförsörjningen och för att locka framtidens medarbetare så måste vi visa att vi har en jämställd företagskultur.

Maskiner i all ära men det är enligt Grete Solvang Stoltz personalen som är styrkan. Och för att den ska bli så bra som möjligt behövs mångfald.

– Det är människorna inom LKAB som avgör om vi som bolag överlever eller inte.

Grete Solvang Stoltz

Ålder: 46

Yrke: Personaldirektör på LKAB

Motto: "Rise and shine"

Uppmärksammar du kvinnodagen?: "Ja, på så sätt att jag läser om det som skrivs om det och att jag får en tankeställare. Vi är ju på en resa inom jämställdheten och vi har inte nått fram än. Vi behöver alla tänka till om det här."

Okänd talang: "Skulle kunna få rollen som den elaka kocken."

Kvinnlig förebild: "Det är klart att man har förebilder när man växer upp, ens mamma är ju altid en person som präglat en. De som gjort störst intryck på mig är människor som visar stort mod."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!