Vi har tidigare uppmärksammat att barn- och utbildningsförvaltningen drar in skolskjutsen till och från fritids för Luleås cirka 125 särskoleelever, som alla går på Tunaskolan, från och med höstterminen 2023.
Beslutet väcker stort missnöje hos vårdnadshavarna och Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, och i måndags kväll hölls ett informationsmöte när ett flertal politiker från barn- och utbildnings- samt socialnämnden närvarade.
Föräldrar ska ha fallit i gråt under mötets gång och skolpolitikern Fredrik Hjälte (L) berördes av deras förtvivlan.
– Ett riktigt bra möte men också väldigt känslosamt. Svårt att som politiker inte ta åt sig när det blir helt livsomvälvande för många som nu själva tvingas skjutsa och hämta sina barn från fritids.
Han beskriver hur den indragna skolskjutsen påverkar såväl barnen som föräldrarna negativt.
– I vissa fall kan föräldrarna inte ens köra syskon i samma bil för att det blir för mycket bråk i baksätet. Stora problem som måste kunna lösas.
Britt-Marie Ejnestrand, ansvarig för skolskjutsteamet, motiverar beslutet med att särskoleeleverna inte har rätt till skolskjuts från fritids utifrån skollagen och den så kallade likställighetsprincipen. Även bun-ordförande Emma Engelmark (S) har försvarat detta.
– Jättekonstigt att de gör den tolkningen. L är av uppfattningen att särskoleeleverna inte ska betraktas utifrån likställighetsprincipen, i och med att de går på en skola med särskild anpassning. Enkelt uttryckt ska de särbehandlas, säger Hjälte (L).
Alternativet för föräldrarna är att via egenavgift bekosta färdtjänst via Region Norrbotten men liberalen menar att det inte är en bra lösning heller.
– Det kan handla om 1 800 kronor i månaden per barn och en del familjer har fyra barn på särskolan, så det blir mycket pengar. Sen har färdtjänsten andra problem, med andra färdvägar och andra barn och vuxna som medresenärer, vilket inte fungerar för alla särskoleelever.
Med anledning av föräldramissnöjet tar därför L nämndsinitiativet vid onsdagens bun-sammanträde att tillfälligt stoppa beslutet.
– Vi vill att man ger en tidsfrist till årsskiftet. Vi är övertygade att man kan hitta en lösning och samtidigt hålla sig inom lagens ramar. Exakt hur lösningen ska se ut vet vi inte i dag men andra kommuner har löst det.
Liberalerna i Luleå har även lämnat in ett förslag till partiets landsmöte i höst om att skollagen måste förtydligas rörande just likställighetsprincipen.
– Vi vill att lagen ses över så att det inte börjar bråkas i andra kommuner också. Familjer ska inte behöva drabbas på det här sättet, en alldeles för hård smäll mot dem.
Emma Engelmark (S) har tidigare utlovat att frågan ska utredas vidare av jurister över förvaltningsgränserna men hon har inte gått att nå för fler kommentarer.
– Med nämndsinitiativet vill vi säkra att det inte blir ett ”glapp” fram till att utredningen är färdig. Om tre veckor träder detta i kraft och då vill vi att eleverna behåller skolskjutsen även under utredningens gång, säger Hjälte (L).
Samtidigt ska kommunens avtal rörande skolskjutsarna för särskoleeleverna redan vara uppsagda.
– Det borde inte vara några problem att lösa allting genom en ny snabbupphandling med taxibolagen, säger L:s skolpolitiker i nämnden.