Enligt henne har eleverna inte rätt till skolskjuts från fritids och hem. Kommunen har inte heller något ansvar att erbjuda skolskjuts från fritids eftersom att det står så i skollagen.
– Vi har också understöd i lag då vi har likställighetsprincipen som syftar till att alla ska behandlas lika. Då går det inte att ge särskilt stöd till enskilda, säger Britt-Marie Ejnestrand.
Luleå kommun har däremot ett ansvar enligt skollagen att erbjuda skolskjuts till eleverna till och från skolan. Det kommer kommunen fortsatt att göra till de elever som efter skoldagens slut väljer att bege sig hem och inte stanna på fritids.
Totalt berörs drygt 125 elever av beslutet men Britt-Marie Ejnestrand kan inte säga om kommunen sparar pengar med förändringen av beslutet gällande skolskjuts.
– Det är inte därför som vi tar det här beslutet. Vi gör det för att följa lagen, säger hon.
Det som däremot står klart är att om eleverna i fortsättningen ska nyttja sin skolskjuts så kommer de inte att kunna ta del av kommunens fritidsverksamhet, vilket medför att färre elever antingen kommer att nyttja skolskjutsen eller fritidsverksamheten.
Många elever på gymnasiesärskolan har möjlighet att bo åtta dagar i månaden på ett korttidsboende. Enligt Britt-Marie Ejnestrand nyttjar inte de elever som befinner sig på korttidsboende fritidshemmet, utan de åker istället skolskjuts mellan korttidsboendet och särskolan.
Ingrid Renberg, ordförande för FUB i Luleå, tycker att det låter konstigt att hänvisa till likställighetsprincipen när det kommer till barn som omfattas av särskola.
– Särskolan är inte en vanlig skola. Man går där av en anledning och det är att man behöver mer stöd och omsorg. Därför ser jag att det vore självklart att man går förbi principen, säger hon.
Hon uppger att föreningen kommer att lyfta frågan till andra lokala FUB-grupper för att se hur det ser ut i andra kommuner i Sverige.
Enligt Britt-Marie Ejnestrand är det flera kommuner i Sverige som gör i enlighet med det Luleå kommun beslutat.
Hon uppger även att det finns kommuner som hållit kvar vid det tidigare beslutet och fortfarande erbjuder skolskjuts från fritids, trots att dessa kommuner då både bryter mot lagen och likställighetsprincipen.