Beslutet togs på ett styrelsemöte på tisdagskvällen, bara några timmar efter att Luleås S-ordförande Anders Öberg till Norrbottens Media kommenterat ett eventuellt samarbete med V och MP med orden att "vi är överens i 95 procent av frågorna".
Läs mer: Vändningen: Rödgrön röra aktuell i Luleå
Läs mer: S-toppar kan mista poster
Även på onsdagens förmiddag, i en artikel som gick ut på Norrbottens Medias sajter, uttalade sig både Öberg och Vänsterns gruppledare Nina Berggård mycket positivt om en möjlig samverkan.
– Jag var tvungen att hålla masken. Vi skulle träffa V och MP senare och av respekt mot de partierna ville jag ge dem det pesonligen, inte att de skulle behöva läsa det i tidningen, säger Öberg.
Ställningstagandet tillkännagavs sedan i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.
Hur kunde det svänga så snabbt?– Vi behöver ha styrelsens acceptans för det vi gör. I det här fallet ser den att vi bör göra breda blocköverskridande överenskommelser för att spegla Luleåbornas val, säger Öberg.
Öberg menar att S inte vill göra en koalition med V och MP på grund av att det rödgröna blocket inte gått fram i valet.
– Tillsammans har vi tre partier tappat sju mandat. Det är inte den politiken som Luleåborna vill se.
Tar man alltid hänsyn till det i politiken?– Tidigare har vi fått kritik för att inte lyssna på Luleåborna. Nu gör vi det.
Tolkar du valresultatet som att Luleåborna vill att Socialdemokraterna ska gå till höger och göra överenskommelser i stället?– Nej, inte bara. Vi kan fortfarande tänka oss att samarbeta med Vänstern och Miljöpartiet men inte i form av politiska dokument. Moderaterna har ju inte heller gått fram. Det är bland andra Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet som gått fram i Luleå.
Och eftersom ni vill lyssna till Luleåborna så söker ni alltså samarbete med dem också?– Nej, de ska vi inte samarbeta med. De är missnöjespartier.
Ni kommer alltså att styra Luleå själva och lita på att hitta stöd på olika sidor i olika frågor?– Som det ser ut nu, ja.
Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård är tagen på sängen av Socialdemokraternas besked.
– Jag tolkar det som att de inte vill ha någon samverkan där man delar på posterna, utan de vill göra breda överenskommelser bortom blockgränserna. Jag måste säga att jag är lite förvånad.
Vad anser du om det vägvalet?– Jag konstaterar att de har en möjlighet att bedriva vänsterpolitik men de påstår att väljarna inte vill ha det.