Socialdemokraterna för samtal med både Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att säkra majoritetsbesluten inför den kommande mandatperioden. Samtidigt erfar Norrbottens Media att övriga partier i högeropposition, så även det nyinvalda Sjukvårdspartiet, har stängt alla dörrar till ett eventuellt S-samarbete.

Läs mer: Vändningen: Rödgrön röra i Luleå

Nina Berggård, gruppledare för V, beskriver samtalstonen som ”bra” vid det första timslånga mötet i veckan.

Artikelbild

| "Vi har kandidater till alla tänkbara poster. När man ingår äktenskap, så delar man på uppgifterna", säger Nina Berggård, Vänsterpartiet.

– Det kändes engagerat och villigt att nå fram till lösningar. Men jag vill inte kalla det formella förhandlingar, eftersom vi inte har fått riktiga klartecken för ett samarbete ännu. S äger bollen nu.

V har också medlemsmöte på måndag, där samverkan med S ska diskuteras ytterligare.

– Vi vill ha mer att säga till om, än tidigare. Därför hoppas vi på ett gemensamt styre, precis som det har varit i landstinget (Region Norrbotten).

Även om Nina Berggård i dag inte vill precisera kraven på inflytande, är det sannolikt att de handlar om att V ska få ordförandeposter i de kommunala nämnderna.

Artikelbild

| "Det kommer krävas tid för att få ihop en gemensam plattform. Ingen snabb resa", säger S-ordförande Anders Öberg.

– Vi har kandidater till alla tänkbara poster. Rimligt att det märks att vi är gemensamt ansvariga för majoritetsbesluten. För att använda en metafor: när man ingår äktenskap, så delar man på uppgifterna.

Anders Öberg, ordförande för arbetarekommunen, beskriver samtalen som "en konstruktiv diskussion".

– Vi är tre parter, där var och en måste lyssna på de andra, och sedan går vi tillbaka till våra medlemmar för att höra om detta är i enlighet med vad vårt parti vill driva. Men det kommer krävas tid för att få ihop en gemensam plattform. Ingen "snabb resa".

Att samtalen skulle kärva, med tanke på Miljöpartiets tidigare konflikter med S, anser inte Anders Öberg.

– Vi har ingen sån agenda. Eftersom vi samtalar igen, ser nog alla partier att det finns saker vi kan lämna bakom oss nu.

Vilka krav ställer V och MP för att ingå i en koalition med S?

– Det tänker jag inte diskutera via media.

V:s Nina Berggård säger att de har ”tänkbara kandidater till alla poster”. Kan S erbjuda dem ordförandeposter i nämnderna?

– Jag vill inte kommentera det i dagsläget, utan berättar det för Nina och även för Miljöpartiet när vi träffas framöver.

Samtidigt är Anders Öberg öppen med att kandidaterna som S i Luleå nominerar vid söndagens representantskapsmöte – däribland Emma Engelmark, Farida Jamshidi, Emelie Nybom och Fredrik Hansson – kommer informeras om att de i slutändan kanske inte får uppdragen.

Läs mer: Bäddat för strid om ordförandeposter

Läs mer: Avslöjar: Hon kan bli Sammelis ersättare

– Det måste alla vara medvetna om. Vi ska vara ödmjuka inför de överenskommelser som nu sker med övriga partier. Det kan innebära att de vi nominerar inte blir ordförande.

Så flera av de S-nominerade blir besvikna?

– Klart att det finns förväntningar hos de som har kandiderat, och önskat sig förtroendeuppdrag, samtidigt som förutsättningarna nu blir helt annorlunda, säger Anders Öberg.