Jobbar du/ni inom förskolan och vill medverka i en artikel om förskoleprotesten? Eller är du förälder och vill säga vad du tycker om förändringarna som påverkar ditt barn?
Hör av dig till reportern på mathias.asplund@norrbottensmedia.se eller ring 0920-26 28 29.
I fredags skickade 311 förskolepedagoger ett protestbrev till ansvariga politiker och chefer på Luleå kommun. På måndagsmorgonen fortsatte mobiliseringen med 21 nya underskrifter och ytterligare ett 40-tal på väg in.
– Nästan hälften av alla tillsvidareanställda har skrivit under, säger Tobias Skogsberg som är barnskötare, fackligt huvudskyddsombud för Kommunal och talesperson för förskoleprotesten.
LÄS MER: Massiv förskoleprotest i Luleå: "Ni måste lyssna på oss"
LÄS MER: Läs förskolepersonalens protestbrev till Luleå kommun
Lärarförbundet i Luleå uttrycker också stöd för de som protesterar. Ordföranden Bo Ericsson upprepar att facket inte tror på kommunens nya strategi för sommarförskolan och att det bara handlar om att spara pengar.
– Reaktionen är stark och man måste förstå allvaret i reaktionen. De är redan hårt belastade på förskolorna och då behövs inte mer, att man inte ens ska kunna ha inflytande över sin semester, säger han.
Bo Ericsson upplever det som att bägaren runnit över och han tycker att kommunens beslut är onödigt. Facket tror att sommaren, som tidigare år, hade gått att lösa med frivilliga och vikarier.
– Det funkar inte om man ska bemanna till hundra procent med vikarier, men det finns de som vill jobba under sommaröppet och det är så man har gjort förr. Det blir inte en besparing när folk blir förbaskade och tycker att det här inte är ett bra ställe att arbeta på. Jag hoppas verkligen inte att det här leder till att folk säger upp sig och börjar leta andra jobb, säger Bo Ericsson.
Hur agerar ni på deras ilska och engagemang?– Hur vi ska ta det vidare har vi inte diskuterat än, men besluten är ju tagna. Våra förhoppningar är att nämnden gör en kovändning och att man tar tillbaka den här biten. Det finna andra sätt att lösa det här, att till exempel fråga personalen vilka som vill jobba i sommar, säger han.
Ute på förskolorna pratas det om att utvidga protester. Men vad mer kan göras? Facket är bakbundna av semesterlagen som ger arbetsgivaren rätt, enligt Bo Ericsson. Det finns inga verktyg att ta till.
– Nej, det har vi inte. Utan då är det vild strejk och inget som vi kan stå bakom. Vi har våra lagar och regler och arbetsledningsrätten äger arbetsgivaren till fullo. Det är tråkigt att det inte finns något annat att ta till men semesterlagen är skriven som den är, säger han.
Enligt förskolans verksamhetschef Annica Backman sparar kommunen över två miljoner kronor om man slipper ta in vikarier för semestrande personal. Men lärarfacket undrar hur det går ihop. De nya semesterperioderna har lagts så att det istället blir behov av vikarier veckorna före och efter sommarförskolan.
– Det är ingen besparing om man gör sina medarbetare missnöjda för den här pengen. Vi har dessutom vikarier inom förskolan som inte får arbeta i sommar. Vad händer med dem? Förlorar vi dem? Det vet vi inte. Men redan nu har vi inte vikarier så att det räcker till och de lär inte bli fler om de inte får jobba, säger Bo Ericsson och fortsätter.
– Alla ska ju betala hyra och får man inte jobba på ett ställe så går man någon annanstans.
Han uppmanar förskolepersonalen att söka semester som vanligt.
– Jag vill att personalen går in och lämnar in önskemål om sin semester i vanlig ordning. De kommer att kunna få avslag, men det är bättre att de söker som vanligt och låter arbetsgivaren sätta ihop vilka som ska jobba och inte jobba.