I förskolan i Sverige arbetar 108 000 årsarbetare. 30 procent saknar utbildning för att arbeta med barn. Från 2018 till 2021 beräknas 52 000 heltidstjänster behöva rekryteras. En stor utmaning för förskolan idag är att andelen utbildad personal minskar samtidigt som sjukfrånvaro på grund av stress och psykisk ohälsa ökar. Förskollärare har bland de högsta sjukskrivningstalen, med hög risk för att drabbas av långvarig sjukskrivning. Detta tillstånd borde leda till nya och särskilt riktade satsningar av huvudmän och regering. (Eidevald och Engdahl, 2019)
Luleå kommun har beslutat att införa rullande semesterförläggning med början 2019, för förskolan och fritidshem. Detta för att stödja och underlätta beslut i BUN 2017/477, angående Samlad resurseffektiv sommaröppen verksamhet. Verksamheten ska perioden v. 27-31 därför bemannas med ordinarie personal; barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger, kockar och ekonomibiträden. Bemanningen ska lösas solidariskt (gemensamt) av alla enheter. Det kommer i förskolan att ske genom införandet av semesterperioder där det i god tid kommer att vara känt vilka medarbetare som ska arbeta de olika veckorna, några två veckor och andra tre veckor. För fritidshemmen gäller samverkan mellan rektorerna för att lösa bemanningen. Jourhavande förskolechef respektive jourhavande rektor har chefsansvar för den pedagogiska verksamheten. Jourhavande chef i måltidsorganisationen har ansvar för måltidsverksamheten. Genom att organisera sommaröppet på färre geografiska platser, detta år fyra till antalet, ska man jämfört med förut kunna skapa en effektivare organisation.
Upprop för barns rättigheter och medarbetares arbetsvillkor inom förskolan!
Vilka är vi som skriver till er? Vi är definitivt inga maskiner som kan resurseffektiviseras i besparingssyfte. Vi är pedagoger och skapta av kött och blod, verksamma inom skolformen förskolan som är en allt mer pressad arbetsmiljö. Inte heller är de barn som vistas i förskolan ”ting” som kan buntas ihop i allt större grupperingar och rationaliseras utan konsekvenser. Barn är människor och individer med medborgerliga rättigheter. Barn är viktiga för vår samtid och framtid!
Vi känner att ni inte lyssnar, för dialog och tar hänsyn till dem som verkligen är specialister på kvalitet, utbildning, undervisning och organisation i förskolan, nämligen vi som dagligen är yrkesverksamma inom området. Det är vi som har kunskapen, verklighets- och verksamhetsförankring och förstår vilka resursinsatser som krävs för att barn i förskolan ska få möta pedagoger som skapar förutsättningar för dem att utvecklas där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Detta är något som barn och vårdnadshavare har rätt till i förskolan, enligt regeringen via skollagen och läroplanen för förskolan Lpfö 10/16, och den nya läroplanen som börjar gälla den 19 juli 2019.
De beslut ni tagit i sommarförskole- och semesterförläggningsfrågan kan visserligen innebära högre kvalitet för sommarförskolan och de barn som vistas där, men vi anser att ni har felkalkylerat riskerna för barn, vårdnadshavare, medarbetare och organisation gällande perioden innan och efter sommarstängningen.
I beslutet gällande semesterperioder säger ni er ta hänsyn till tre perspektiv; organisation-, barn- och medarbetarperspektiv.
Ert barnperspektiv:
• Kontinuerlig grupp med personal som möter barnen, inte olika personal varje vecka.
• Hög kvalitet på verksamheten genom att ordinarie personal arbetar vid sommaröppen förskola.
Vårt barnperspektiv:
• Vi förstår tanken, men de flesta barnen kommer inte att vistas på sommarförskolan under hela perioden. Gruppen blir därför inte kontinuerlig eftersom barngruppen kommer att variera.
• Kontinuiteten ni eftersträvar under sommarförskolan verkar dock inte gälla resterande tid av verksamhetsåret då vi inte längre har möjlighet att boka kända vikarier. Detta sköts nu via ett nytt system centralt av bemanningsenheten, vilket leder till stor variation av vikarier och orsakar stress bland pedagoger och oroliga barngrupper.
• De flesta barn kommer att möta personal de inte känner sedan tidigare, vilket inte medför en tryggare vistelsetid. Hade kända vikarier fått arbeta hade chansen varit större att de känner fler barn från olika förskolor.
• Enligt barnkonventionen § 3, har barn rätt till vila och återhämtning och vi motsätter oss starkt dessa storsommarförskolor där barnen klumpas ihop i stora grupper, i okända lokaler och med okända pedagoger.
• Även om vi ordinarie personal ska arbeta så innebär inte det att vi kommer att arbeta med barn från vår egen förskola. Vi tror att barnen skulle vara tryggare med en vikarie de känner sedan tidigare än med främmande förskollärare/barnskötare
• Man måste ta i beaktande att de pedagoger som arbetar inte känner förskolan, varandra eller barnen.
• Vi anser att detta förslag inte heller är bra för barn och vårdnadshavare eftersom sommaröppet kommer att hållas på för många av familjerna avlägsna och otillgängliga förskolor, och med stora barngrupper.
Ert organisationsperspektiv:
• Stödja arbetsplatserna i semesterförläggningen.
• Tydliggöra bemanning av sommaröppen förskola.
Vårt organisationsperspektiv:
• Organisation av sommarförskola borde som tidigare kunna ordnas med hjälp av ”frivilliga” pedagoger och kända vikarier på fler mindre enheter, om man är ute i god tid.
• Var är organisationstankarna kring ordinarie verksamhet veckorna före och efter stängning? Det brukar vara väldigt hektiska veckor, med avslut och uppstart. Många är oroliga för hur de ska orka jobba med vikarier dessa intensiva veckor, som dessutom innefattar introduktion/inskolning med nya barn och deras familjer. Eller är det tänkt att vi ska arbeta utan vikarier för att klara kostnadseffektiviseringen?
• Ska hela förskolans organisation avgöras beroende på var i semesterförläggningen pedagogerna befinner sig? På många förskolor följer pedagogerna med barnen från avdelning till avdelning, med stigande ålder. Om jag arbetat v. 27-29 är jag tillbaka i arbete 26/8. Det blir då omöjligt för mig att arbeta på en avdelning som tar emot många nya barn, eftersom många börjar vid terminsstart.
• Hittills har vi sett till verksamhetens bästa och tagit vår semester utifrån när förskolan är stängd och det blir minst påverkan på ordinarie verksamhet.
• Vi ser det som en risk att förskolor som redan idag har svårt att få vikarier inte kan bemanna sin verksamhet då ordinarie personal tar semester under pågående verksamhetsår, istället för som tidigare under juli månad.
Ert medarbetarperspektiv:
• Skapa bra och i förväg kända förutsättningar för alla medarbetares sommarsemestrar.
• Tydlighet och framförhållning om sommarsemesterns förläggning från år till år.
• Möjliggöra sammanhängande sommarsemester om 5 veckor för alla som önskar det. Fler veckor om det är möjligt. Avgörs i förekommande fall på varje arbetsplats och av förskolechef.
Vårt medarbetarperspektiv:
• Som vi ser det uppstod problemet med att bemanna sommarveckorna i samband med införandet av storsommarförskola. Många upplever oro och stress, inte bara för att behöva arbeta på sommarförskolan med helt nya förutsättningar utan även för veckorna före och efter, då ordinarie verksamhet blir lidande.
• Högre risk för sjukskrivningar under sommarveckorna, till följd av att redan utarbetade pedagoger tvingas arbeta på nya ställen, med nya kollegor och nya barn.
• Högre risk för uttag av föräldrapenning bland medarbetare under sommarveckorna.
• Risken är stor att de vikarier vi har söker sig till andra områden för att få arbete under sommaren och inte kommer att finnas tillgängliga då de behövs.
• Risken finns också att vi tappar dessa vikarier för gott till andra verksamheter.
• Inom förskolan är det ganska stor personalomsättning vilket, om man ska ta med sig sin semesterförläggning, kan innebära att flera från samma förskola hamnar på samma semesterår. Det vill säga att verksamheten blir än mer drabbad av personalbortfall vid avslut och uppstart av verksamheten.
• En större besparing borde vara att alla medarbetare som så önskar tar semester under juli månad.
Sammanfattningsvis:
Det här handlar inte om en ovilja att jobba i juli, utan en vilja att vara på plats för barnen som vi ansvarar för på våra respektive förskolor vid avslut och uppstart. Vi motsäger oss även semesterförläggningarna och storförskolor därför att vi anser det som en risk att både barn och personal inte mår bra i dessa miljöer.
”Arbetsmiljön är en av de främsta orsakerna till att lärare lämnar yrket. För att fler ska vilja bli lärare, stanna kvar i och återvända till yrket, behöver arbetsmiljön förbättras.” https://www.skolverket.se/skolutveckling/forskning-och-utvarderingar/skolverkets-utvarderingar-och-rapporter/laget-i-forskola-och-skola
Det vi vill med det här brevet är att ni ska föra dialog med oss som arbetar i och bär den här verksamheten. Vi vill att ni tar vår oro på allvar. Dels vår oro för att barnen inte får den återhämtning de har rätt till, både enligt barnkonventionen, skollagen och läroplanen för förskolan, dels vår oro för vår egen hälsa, då vi ser kollega efter kollega falla offer för stress och utbrändhet. Den politik ni för nu är en direkt motsägelse till kommunens nuvarande satsning Skolpaketet, att behålla äldre i yrket.
De beslut ni fattar får långtgående konsekvenser för vår kommun i frågan om att vara en attraktiv arbetsgivare med god kvalitet på utbildning och undervisning för barn i förskolan, där medarbetare kan utföra och känna tillfredställelse för sitt uppdrag, och därför vill stanna kvar inom yrkesområdet i kommunen.
Huvudmannens ska se till att barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek och att barnen även i övrigt erbjuds en god kvalitet, enligt skollagen kap. 8 § 8. Detta måste ske genom att förskolechefer och pedagoger ges förutsättningar för att skapa en organisation som stöds av skollag och läroplan. För att ni ska kunna göra det på ett sätt som gagnar oss alla vill vi att ni lyssnar på oss och slutar fatta beslut över våra huvuden.
Med vänlig hälsning och hopp om förändring!
(Se bifogade namnlistor)