Jobbar du/ni inom förskolan och vill medverka i en artikel om förskoleuppropet? Eller är du förälder och vill säga vad du tycker?
Hör av dig till reportern på mathias.asplund@norrbottensmedia.se eller ring 0920-26 28 29.
Förskollärare som vi har pratat med berättar att det är upprorsstämning.
Brevet har i två dagar spridits i det tysta från pedagog till pedagog. När det skickades klockan tre på fredagen hade förskoleuppropet fått in 311 namnunderskrifter från personal på 21 av Luleås runt 60 kommunala förskolor.
– Vi räknar med fler. Det är många som hör av sig både via mejl och telefon för att de tycker att det är viktigt att signalera att vi är missnöjda, säger Tobias Skogsberg.
Barnskötaren Tobias Skogsberg är huvudskyddsombud på Kommunal i Luleå och har utsetts till talesperson. Beslutet att tvinga in fast personal i sommarförskolan och neka vikarierna sommarjobb har fått locket att lyfta på en tryckkokare av missnöje.
– Hittills har vi sett till verksamhetens bästa och tagit ut vår semester utifrån när förskolan är stängd och det blir minst påverkan på ordinarie verksamhet. Nu får man personal som tvingas jobba en del av sommaröppet. Men kvalitet får man inte av att tvinga pedagoger att jobba. Just nu ser man det så fyrkantigt och ska bara strama åt, säger han.
Tobias Skogsberg säger att det nya beslutet har retat upp flera hundra, oavsett facktillhörighet.
– Det skapar en stor oro eftersom det här är något som ingen har vetat om och för att dialogen har saknats helt. Framför allt från politikerhåll. Det är de som har beslutat om den här "resurseffektiva" förändringen, men de har inte tagit hänsyn till barnperspektivet, säger han.
Förskolepersonalen skrev brevet för att de vill bli lyssnade på.
"Vi vill att ni tar vår oro på allvar. Dels vår oro för att barnen inte får den återhämtning de har rätt till, enligt barnkonventionen, skollagen och läroplanen för förskolan, dels vår oro för vår egen hälsa, då vi ser kollega efter kollega falla offer för stress och utbrändhet." skriver de.
Tobias Skogsberg berättar att båda fackförbunden, Lärarförbundet och Kommunal, var oeniga med arbetsgivaren i förhandlingarna, där han själv var med.
– Men det har inte kommit fram i informationen från kommunen. De säger bara att "det är förhandlat", inte att vi är oeniga.
Han säger att förskolepersonalen vill vara på plats när terminen avslutas tillsammans med barnen som de följt hela skolåret. Men kanske framför allt när nya barn ska skolas in efter semestern.
– Nu kanske vi tvingas förskjuta inskolningar för nya barn och föräldrar till slutet av augusti. Arbetsgivaren räknar med att 18 förskoleavdelningar ska hålla öppet i sommar och de har tagit höjd för att det ska vara fyra pedagoger på avdelning, så 72 personer tvingas vara lediga då, säger han.
Samtidigt tvingas arbetande föräldrar köra långt för att lämna sina barn på de tre "storförskolorna" som hålls öppna i centrala Luleå. Föräldrar med barn i Sörbyarna kommer att ha sina barn i förskola på Mjölkudden. Det blir många onödiga bilresor, konstaterar Tobias Skogsberg.
Ett argument mot förskolepersonalens ilska är att anställda i andra branscher inte har lyxen att ta semester hela juli.
– Vi förstår det. Men det finns pedagoger som vill jobba under juli månad för att ta semester senare och de tycker vi absolut ska få jobba. Det ska bygga på frivillighet och framför allt att vi ska få använda våra vikarier. Som det blir nu så räknas de under resten av året – men inte under juli och halva augusti, säger Skogsberg.
I brevet skriver förskolepersonalen:
"Det här handlar inte om en ovilja att jobba i juli, utan en vilja att vara på plats för barnen som vi ansvarar för på våra respektive förskolor vid avslut och uppstart. Vi motsäger oss även semesterförläggningarna och storförskolor därför att vi anser det som en risk att både barn och personal inte mår bra i dessa miljöer." skriver de i brevet.
– Barn har rätt till återhämtning och det finns stor oro för personalen hälsa, säger Tobias Skogsberg.