"Kvinnor ska synliggöras ännu mer"

Anna-Stina Nordmark Nilsson, 60, har lång erfarenhet av chefsjobb och styrelsearbete. Hon tycker att jämställdheten förändrats – till det bättre.

Chef. Anna-Stina Nordmark Nilsson har lång erfarenhet av att vara chef. Hon tycker att utvecklingen vad gäller jämställdhet gått åt rätt håll sedan hon kom in i styrelserummen i början av 90-talet.

Chef. Anna-Stina Nordmark Nilsson har lång erfarenhet av att vara chef. Hon tycker att utvecklingen vad gäller jämställdhet gått åt rätt håll sedan hon kom in i styrelserummen i början av 90-talet.

Foto: Per Lundström

Luleå2017-03-07 21:42

Varje person har intervjuats i en egen artikel. Här hittar ni dem:

LKAB-toppen

"Vi har en jämställd företagskultur"

Hockeystjärnan

"Tjejer var inte speciellt välkomna"

Polischefen

"Kompetensen sitter inte i könet"

Hon är vd för ett av Luleås största företag

"Kvinnor ska synliggöras ännu mer"

LTU-professorn

"Alla är lika mycket värda"

Hon är en av Norrbottens mäktigaste politiker

"Kvinnor har ett annat sätt att leda"

Hon är chef i en jämställd bransch

"Det handlar inte om att säga grattis"

Succéföretagets vd driver på jämställdheten

"Mindre fokus på familjefrågorna, tyvärr"

Hon fick sitt första chefsjobb som 28-åring. Snart kom också uppdragen i olika bolagsstyrelser, en på den tiden kraftigt mansdominerad värld.

Har du behandlats annorlunda i de sammanhangen för att du är kvinna?

– Det var länge sedan. Jag har suttit i större bolagsstyrelser sedan tidigt 90-tal och även jobbat i stora företag. Sedan mitten av 90-talet tycker jag det går alltmer framåt.

Hur var det i början?

– Då var det ovanligt om man som kvinna satt i styrelser och hade vissa positioner. Det gjorde att man fick andra ögon på sig och kanske behandlades på ett speciellt sätt. I dag är vi tack och lov många kvinnor och det gör att situationen har blivit normaliserad. Men vi har ännu en bit kvar.

Kvotering har under lång tid diskuterats i Sverige. Anna-Stina Nordmark Nilsson tror inte att det är rätt väg.

– Det vore ett misslyckande. Vad det handlar om är att hitta den rätta kompetensen oavsett man eller kvinna.

Hon tycker att fokus har legat för mycket på fördelningen i styrelserummen.

–Det är lika viktigt att det också sitter kvinnor i valberedningar som rekryterar till bolagens styrelser.

Hon ser det också som ett viktigt chefsuppdrag att hitta de rätta personerna.

– Man måste ägna tid och omsorg åt att identifiera dem i organisationen som har förutsättningar och lyfta upp dem till ett chefskap, om de själva vill.

Sedan ett par år tillbaka är Anna-Stina Nordmark Nilsson vd för Lulebo. Det kommunala bostadsföretaget håller precis på att ta sig igenom en stor omställning då 3 000 lägenheter har sålts ut i enlighet med direktiv från ägaren. Processen har inte varit smärtfri och ledningen har fått kritik från personal som upplevt ökade krav och ökad stress.

Förväntas du ha en "mjukare" ledarstil som kvinna – skulle en man få samma kritik för samma beslut?

– Ibland kan man väl känna att det är orättvist. Men man måste också ha respekt för att bilden av en kvinna är annorlunda än bilden av en man. Medarbetarna måste ju ha rätt att reagera då inför förändringar. Då jag går in har jag ett tydligt uppdrag; det här vill vi att bolaget ska åstadkomma under en viss period.

En stor del av sitt yrkesliv har hon ägnat åt just förändringsarbete.

– Ofta har jag verkat där det är mycket svårt att göra förändringar, till exempel hälso- och sjukvården där vi ser hur flertalet landsting fortsatt sliter med de frågorna. Det är svårt också i andra verksamheter som under en längre period kanske inte har upplevt förändringar, då blir det alltid tyngre.

Anna-Stina Nordmark Nilsson

Ålder: 60

Yrke: Vd för Lulebo, styrelseuppdrag i bland annat Sveaskog och Svenska kraftnät. Har tidigare varit bland annat tidningsdirektör, landstingsdirektör, vägdirektör och vd för Företagarna.

Om kvinnodagen: Lite trist att vi fortfarande måste ha en speciell kvinnodag, men eftersom det är som det är tycker jag att den tjänar sitt syfte. Det är bra att man runt om i världen samlas och lyfter kvinnornas situation.

Kvinnliga förebilder: Alla dessa kvinnor som med små ekonomiska medel klarar att ensamma ta hand om och uppfostra barn. Det finns så många hjältinnor runt om i landet.

Motto: "Det finns ingenting som är omöjligt. Det omöjliga tar bara längre tid", det fick vi barn med oss från vår pappa.

Okänd talang: Jag är väldigt bra på att baka lussebullar. Jag har ett hemligt recept och jag bakar dem inte bara till advent och jultid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!