Redan om två veckor ska mångas önskemål om semester ha lämnats in. Men de anställda på Luleås förskolor och fritidshem vet ingenting.
Fram tills nu har de själva kunnat styra över sin semester, men i början av veckan kom kommunens beslut om att införa semesterperioder.
– Alla är jätteförbannade. Det vi tycker är dåligt är att vi inte fått någon information och att vi inte fått något att säga till om. Vi förstår inte hur vi ska få ihop vår verksamhet, säger en förskollärare.
– Om vi ska ha semesterperioder innebär det att hälften ska ha semester före sommarstängningen och andra hälften efter – när alla barn kommer tillbaka. Folk kommer vara på semester under inskolningsperioden så det kommer inte heller att fungera, säger hon.
Både Lärarförbundet och Kommunal har förgäves motsatt sig beslutet i förhandlingarna.
– Reaktionerna är inte positiva. Det här är ingenting som våra medlemmar vill ha, säger Bo Ericsson, Lärarförbundets ordförande i Luleå.
Redan förra året rapporterade vi om missnöjet mot vikariestoppet under sommarveckorna då de flesta förskolor och fritidshem är stängda.
– Det började i somras med att befintlig personal skulle gå in och jobba, men då var det frivilligt. Men när det inte går så kommenderar man ut personal, som tidigare har kunnat få semester som de vill ha det. Vi har påtalat att kommunen måste gå ut med hur det ska bemannas för de kan inte leva i ovisshet, säger Bo Ericsson.
Han säger att många av Lärarförbundets medlemmar är besvikna och att detta inte kommer att göra att fler söker sig till yrket.
– Arbetsgivaren har möjlighet att införa semesterperioder, absolut. Men ska man vara en attraktiv arbetsgivare så är det inte så lämpligt, man ska vara rädd om sin personal. Vår förhoppning är att nämnden ska stoppa det här och ta ett klokt beslut, för det ställer till det på flera sätt.
Förutom försämrade semestervillkor för den fasta personalen finns farhågorna från förra sommaren kvar. Att Luleå kommuns strategi ska förvärra vikariekrisen.
– Vikarierna kan vi förlora för att de väljer att ta andra jobb när de inte får jobba på sommaren, säger Bo Ericsson och tillägger att Lärarförbundet har utvärderat detta efter förra sommaren.
– Det har inte varit bra. Likt förbaskat är det okänd personal barnen möter på sommarförskolan. Personalen känner inte heller barnen som kommer dit och det medför risker med allergier och sånt. Det är bättre att barnen är med vikarier som de känner sedan tidigare – och som vill jobba frivilligt, säger Bo Ericsson.
LÄS MER: Förskollärarna: Sommarförskolan förvärrade krisen
LÄS MER: Förskolechefen: "Vi skulle ha en mer effektiv sommar"