Inför sommaren minskade Luleå kommun antalet sommaröppna förskolor. De bemannades huvudsakligen med fast personal från olika förskolor, utan att plocka in sommarvikarier. Målet var att uppnå högre kvalitet, till en billigare peng.
Fem förskolor var öppna. Solkatten i centrum, Munkeberg på Mjölkudden, Åran på Örnäset, Älvens förskola i Råneå och Antnäs förskola i Sörbyarna. Men man underskattade behoven och på Hertsön var söktrycket så högt att en extra avdelning fick öppnas, på Snömannens förskola.
Men upplägget hade fler brister, enligt förskollärarnas fackförbund. Förberedelserna har tagit mycket tid och drabbat verksamheten, enligt Anneli Lifbom som är vice ordförande i Lärarförbundet.
– Det har också funnits en oro bland personalen, att man inte vetat i god tid hur man får ut sin semester, säger hon.
Ingen ska ha tvingats jobba, men en del har känt sig pressade till att dela sin semester.
– Det finns de som har känt sig mer eller mindre tvingade att ställa upp. Det gör att man blir stressad, överhuvudtaget mår inte folk bra om de pressas till att göra något de inte vill, säger Anneli Lifbom.
Facket befarar att den redan krisande vikariepoolen förlorat på att sommarvikarierna slopats. I en rundringning vi gjort bland fackliga ombud på förskolorna berättar flera om vikarier som lämnat.
– Jag kan tycka att det är bättre att vi får behålla våra vikarier och att de som jobbar fast kan få en sammanhållen ledighet. Nu blev det istället att vi tappade vikarier som har farit till andra yrken. De har jobbat under våren och ser chansen att få något längre över sommaren, men när de inte får det så försvinner de till andra jobb, säger Camilla Wiklund, förskollärare och ledningsstöd på Hertsön.
– Flera har hoppat av vikariesvängen för att de inte får jobba över sommaren, säger Åsa Lundqvist på Bergstadens förskola på Bergnäset.
– Vi har svårt att få vikarier samma dag vid frånvaro av ordinarie personal, då får vi ofta avslag. Men vi har sån tur som har underbara kolleger som gått i pension som kan tänka sig att komma in och jobba ibland, säger en förskollärare som är fackligt ombud på en förskola i centrala Luleå.
En annan förskollärare berättar att de får avslag på avslag för att det inte finns vikarier och att de "går på knäna". Föräldrar lämnar sjuka barn på förskolan som i sin tur smittar ner andra barn och pedagoger.
– Man har löst sommaren, men orsakar vikariekris under resten av året, säger en annan förskollärare på samma arbetsplats, som vill vara anonym för att inte bli straffad i kommande lönesamtal.
Hon tycker att föräldrar har skäl att oroa sig.
– Tidigare har det varit fler förskolor med färre barn, nu är det färre förskolor med 50 till 80 nya barn och personal de inte känner, som inte är vana att jobba ihop. Ur ett barnperspektiv, vilken trygghet skickar vi barnen till?