Experten: Därför agerar LKAB som de gör

Att tonläget höjts beror på en förändrad verklighet för LKAB. Det säger experten Pär Weihed, professor i malmgeologi på Luleå tekniska universitet.

TROR DET LÖSER SIG. Pär Weihed, professor malmgeologi på LTU, tror att parterna kommer behöva kompromissa och hitta en lösning" Jag tror inte man stänger gruvan", säger han.

TROR DET LÖSER SIG. Pär Weihed, professor malmgeologi på LTU, tror att parterna kommer behöva kompromissa och hitta en lösning" Jag tror inte man stänger gruvan", säger han.

Foto:

LULEÅ2016-05-16 13:07

Vad betyder utspelet från LKAB – och hur mycket allvar ligger det i uttalandet att om inte parterna inom kort hittar en lösning kommer deras gruvverksamhet "successivt avstanna i Malmberget", som Stefan Hämäläinen, LKAB:s direktör för samhällsomvandlingen sade i lördagens NSD? LKAB menar att deras tuffa utspel inte har med konjunkturläget att göra.

LÄS MER: EXTRA: LKAB hotar lägga ned gruvan

Pär Weihed tror däremot att den förändrade verkligheten med låga järnmalmspriser spelar in.

– LKAB har på en ganska kort tid gått från en situation där de tjänar enormt mycket pengar till precis tvärtom. De har gått från höga järnmalmspriser till extremt låga. Det måste hanteras på något sätt och Jan Moström (verkställande direktör för LKAB) har sagt att de har gått i en överlevnadsfas, säger Pär Weihed.

– Tittar man på bokslut så tjänar de inga pengar. Det är en annan verklighet än för några år sedan. I ett sådant läge är det inte konstigt att man tittar på vilka utgifter man har, säger han.

Däremot är det svårt för han som utomstående att kommentera avtal och förhandlingar eller vad som diskuterats mellan parterna.

Tror du gruvan läggs ned?

– Nej, det tror jag inte.

– Men i ett strikt företagsekonomiskt perspektiv handlar det om att man måste tjäna pengar, gör man inte det så måste man titta på verksamheten.

Handlar det mer om att det är hela stadsflytten som hänger i luften?

– Jag tror inte den hänger i luften. Det är mer frågan om detaljplanering, när ska man ta vissa beslut? Om gruvan ska fortsätta leva så måste man genomföra stadsflytten, säger Per Weihed.

Vad ser du framför dig, hur kommer parterna ur det här läget?

– Jag är övertygad om att man kommer hitta någon rimlig lösning. Möjligtvis kompromissa från båda hållen. Antingen blir det en "win win" för båda, eller så en förlust för båda.

De kommer att behöva mötas?

– Ja, absolut. Det måste de göra. Men exakt hur den konstruktionen eller avtalet ska se ut får framtiden utvisa.

Parterna står en miljard kronor ifrån varandra – samtidigt omsätter LKAB många miljarder.

Hur illa är läget för LKAB?

– Man får sätta miljardperspektivet i hur mycket pengar de tjänar. Om man gör ett bokslut som står på noll, då blir den en miljard i förlust. Det blev ingen utdelning till aktieägarna för det fanns inga pengar att dela ut. De har gjort gigantiska investeringar, investeringskostnader som ligger och tuggar på.

LÄS MER: Moström: "Våra intäkter försvinner"

Dåliga tider i samband med att LKAB inte kan gå på full produktionsvolym är två faktorer som bidragit till det tuffa läget mellan parterna, tror han.

– Jag tror som sagt inte att man kommer att stänga gruvan. Men fortsätter de här priserna på järnmalm så är frågan om hur man klarar av utmaningen. Sedan har de sagt från LKAB att man vill möta lågkonjunkturen med volym, men det gör man inte ifall man minskar produktionen i Malmberget.

2012 gjorde LKAB en vinst på drygt 10 miljarder kronor. 2014 fick staten 3,5 miljarder i aktieutdelning från LKAB.

För 2015 redovisade gruvbolaget en förlust på 7,6 miljarder kronor.

LÄS MER: LKAB:s tuffa 2015 – händelse för händelse

LKAB och Gällivare kommun kommer närmast att träffas för ett möte tillsammans med landshövdingen den 26 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!