Moström: "Våra intäkter försvinner"

2015 var ett tufft år. LKAB:s omsättning har minskat kraftigt bolaget måste fortsätta sänka sina kostnader. Fler kan mista jobbet.

TUFFT ÅR. När LKAB:s sista delårsrapport presenterades blev det tydligt att 2015 varit ett dåligt år för bolagets del. LKAB behöver öka sin produktion ytterligare och fortsätta sänka sina ­kostnader.

TUFFT ÅR. När LKAB:s sista delårsrapport presenterades blev det tydligt att 2015 varit ett dåligt år för bolagets del. LKAB behöver öka sin produktion ytterligare och fortsätta sänka sina ­kostnader.

Foto: Saga Skovdahl

Gällivare2016-02-15 21:28

GÄLLIVARE/LÄNET

– Jag önskar att jag kunde säga att man inte ska känna oro, men det kan jag inte, säger Jan Moström.

Idag presenterade LKAB den sista delårsrapporten för 2015 och därmed kunde också hela året summeras. Och de flesta siffror visade att 2015 varit ett tungt år.

Nettoomsättningen har minskat, från drygt 20,6 miljarder kronor 2014 till 16,2 miljarder 2015.

LKAB har tvingats skriva ner värdet på de materiella anläggningstillgångarna kraftigt - det handlar om drygt 7 miljarder kronor - vilket i sin tur påverkat bolagets rörelseresultat negativt.

Det besparingsmål om 700 miljoner kronor som fanns för 2015 har bolaget överträffat.

Totalt har LKAB lyckats sänka kostnader för 800 miljoner kronor - men det räcker inte.

– Den stora bilden visar att vi har en enorm prispress nedåt. Vad som händer i världens järnmalmsindustri och i stålindustrin är att våra intäkter försvinner, säger Jan Moström.

Läs mer: "Sparpaket närmar sig miljardklassen"

LKAB arbetar med att ta fram en åtgärdsplan med förslag om hur kostnaderna ska sänkas ytterligare. Den ska vara färdig under årets andra kvartal och rör framförallt år 2017. Mer än 800 miljoner ska sparas.

Åtgärdsplanen innebär bland annat att en översyn av externa tjänster, konsulter och inköp ska göras.

– Vi är oerhört beroende av duktiga leverantörer, både vad gäller entreprenader och konsulter, med det är också så att vi måste dra ner mängden tjänster vi köper. Man kan säga att i huvudsak måste vår egen personal göra mer, säger Jan Moström.

Men behovet av personal i den egna verksamheten ska också ses över. Fler personer kan behöva lämna LKAB, denna gång även fast anställda.

Vad kan du säga till de personer i Malmfälten som är oroliga?

– Jag kan bara säga att jag fullt förstår deras oro. Jag har jobbat oerhört lång tid inom gruvindustrin och tyvärr, i en konjunkturkänslig industri är det här en del av den så kallade livscykeln. Jag önskar att jag kunde säga att man inte ska känna oro, men det kan jag inte, säger Jan Moström.

De som är oroliga över att LKAB kommer försöka genomföra samhällsomvandlingarna i Malmfälten för så lite pengar som möjligt. Vad säger du till dem?

– Vi kommer att genomföra de åtaganden vi är skyldiga att hantera. Vi ska göra det, vi ska göra det på ett bra sätt och vi ska göra det så kostnadseffektivt som möjligt.

Vad talar för att 2016 inte blir ett lika dåligt år för LKAB?

– Ja, det är en svår fråga. Vad vi ser framför oss är att marknadsutsikterna för 2016 kommer fortsätta att vara väldigt utmanande. Det vi arbetar med då är att öka vår konkurrenskraft och vi jobbar nu med ett program för att motverka den här marknadssituationen där vi går igenom hela vår kostnadsbas och givetvis volym- och processtabilitet, säger Jan Moström.

Han förenklar svaret:

– Vi jobbar med de instrument vi kan jobba med: Få upp vår gruvproduktion, pelletsproduktion och ta ett fast grepp och sänka våra kostnader.

LKAB har inte nått sina produktionsmål. Det har i synnerhet att göra med störningar både under jord och i pelletsverk KK4 i Kiruna.

Det mål som fanns om att producera 37 miljoner ton pellets 2015 har LKAB heller inte nått - det skjuts därför framåt i tiden. Samtidigt vill bolaget göra mer pellets av sin malm. Detta då pellets innebär en bättre affär - den så kallade pelletspremien är forfarande förhållandevis hög.

Men även den kan komma att sänkas framöver.

Att 2015 varit ett tufft år kan också komma att märkas för staten. LKAB:s styrelse föreslår nämligen årsstämman att besluta att ingen utdelning ska lämnas till ägaren.

Senast, för år 2014, fick staten 3,5 miljarder kronor i utdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!