Olyckan inträffade i oktober 2013 då Torgny Bergdahl och Tord Öberg, entreprenörsanställda på Infjärdens värme, skulle inleda ett arbete med en cistern (en enorm tunna) som innehöll flytande tjära.
Cisternen skulle tömmas, men den visade sig innehålla betydligt mer tjära än väntat. När luckan öppnades drunknade männen i tjäran som begravde dem i ett invallat område.
Klockan 14 kom domen mot den åtalade SSAB-chefen. Tingsrätten frikänner den åtalade chefen och företagsboten ogillas.
I den 47-sidor långa domen skriver tingsrätten männen dog till följd av en rad olyckliga omständigheter.
Enligt tingsrätten hade dödsolyckan sin grund i främst två sakförhållanden. Dels att cisternens nivåmätare visade fel och för låga värden, och dels att sidorna på luckan skars upp för högt medan arbetarna fortfarande stod på marken framför luckan.
Nivåmätaren visade 1,6 meter, när det i själva verket rörde sig om 4,8 meter tjära inuti tanken.
Enligt tingsrätten har det inte framkommit något som indikerar att de som deltog i arbetet med att öppna cisternens lucka, borde ha misstänkt att nivåmätaren visade kraftigt felaktiga värden. Enligt rättens uppfattning går det därför inte att konstatera någon straffbar oaktsamhet för att inte ha dubbelkontrollerat nivåerna innan arbetet.
Däremot har någon eller några personer inom SSAB inte säkerställt tydlig information om hur nivåmätaren på tanken var kalibrerad, menar tingsrätten. Men åklagaren har inte lyckats bevisa att det förelegat någon straffbar oaktsamhet från SSAB:s sida, vilket påstods i åtalet.
Tingsrätten menar också att åklagaren inte har lyckats bevisa att de två omkomna männen hade levt om inte chefen hade handlat som han gjorde.
Tingsrätten slår också fast att de omkomna "kraftigt avvek från den säkerhetsnivå man kommit överens om i arbetsgruppen vad gäller hur högt man kunde såga igenom luckans sidor ståendes på marken".
Rättegången pågick under tio dagar i Luleå tingsrätt. Åklagarens linje var att SSAB ska lastas för att de två entreprenörsarbetarna drunknade i tjära på grund av bolagets "bristfälliga och svårbegripliga riskbedömningar".
En högt uppsatt SSAB-chef har varit misstänkt för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död – mot sitt nekande. Försvarets linje har varit att SSAB inte bär ansvaret för dödsolyckan.
Den massiva rättegången fick sitt avslut i mitten av juni. Sedan dess har tingsrätten haft överläggningar om huruvida SSAB ska lastas för att de två arbetarna drunknade i tjära eller inte.
Tidigare artiklar:
Åklagarens bilder från olycksplatsen
Chefen: "I dag hade olyckan inte kunnat ske"