SSAB-chefen förnekar brott

Två män omkom tragiskt då de begravdes i tjära på SSAB i oktober 2013. Nu har det rättsliga efterspelet startat då åklagaren har åtalat en hög chef på ståljätten för att av oaktsamhet ha vållat männens död.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2016-05-31 19:52

Första förhandlingsdagen av planerade tio var vikt för kammaråklagare Christer Forssman vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Hans sakframställan tog nästan sju timmar.

Sakframställan tog vid sedan SSAB-chefen förklarade sig oskyldig till arbetsmiljöbrott, en brottsrubricering som även innehåller vållande till annans död.

Kammaråklagare Christer Forssman anser att det är Koksverkets chef som brustit i sitt ansvar.

Det var vid lunchtid på torsdagen den 17 oktober 2013 som en SSAB-tekniker passerade en av de tre cisterner där företaget förvarar stenkolstjära, en spillprodukt från det intilliggande koksverket. Han märkte då att den fyra meter höga invallningen som gjort i anslutning till en av cisterner svämmades över av tjära. Han noterade också att en sladd löpte ner i den svarta massan. Och att en stege stack upp.

Det var då han slog larm. Klockan 12.20 inkom larmet till polisen och minuterna senare var både den kommunala räddningstjänsten och polis på plats. SSABs egna räddningstjänst var på olycksplatsen någon minut tidigare. Samtliga kunde bara konstatera att de två männen i 60-årsåldern som arbetade med att tömma cisternen saknades.

Männen hittades senare avlidna i anslutning till cisternen, båda hade drunknat i stenkolstjäran och dödsorsaken blev till slut kvävning.

En omfattande förundersökning startade och det tog åklagaren två och ett halvt år innan åtal kunde väckas.

Åklagaren, som under tisdagen inte ville lämna några intervjuer, har tidigare sagt till NSD att den åtalade chefen är den i organisationen där åklagaren anser att ansvaret för olyckan kan ligga.

– Han ska leda och kontrollera verksamheten och i det uppdraget har han brustit. Situationer som denna borde ha förebyggts genom skyddsarbete, sade Christer Forssman då och enligt tisdagens inledande förhandling har åklagaren inte ändrat sig.

Åklagaren nämnde flera punkter där han anser att chefen har brustit. Bland annat att riskbedömningen av arbetet inte varit tillfreds. Han pekade på stora brister i säkerhetsarbetet. En av punkterna som Christer Forssman belyste var att arbetarna inte med säkerhet visste hur djupt man skar in i den 18 millimeter tjocka cisternen. Som redskap för att kontrollera hur djupt man skar användes en knivudd.

Även Arbetsmiljöverket har flera synpunkter på vad som brast i säkerheten vid olyckan.

Rättegången fortsätter på onsdag med försvararnas sakframställan samt syn på brottsplatsen. Följande dagar kommer 19 vittnen att höras.

Christer Forssman yrkar vidare på fyra miljoner i företagsbot för SSAB.

– Det är vad det brukar ligga på när det är dödsolyckor. Två miljoner per person. Bolaget har en skyldighet att fortlöpande undersöka risker i sin verksamhet. Här handlar det om att öppna och tömma cisternen. SSAB har ju fler cisterner. Företaget borde ha tagit fram instruktioner på ett tidigt stadium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om