Här besöker rätten dödsplatsen

För att verkligen förstå dödsolyckan på SSAB åkte rättens ledamöter till olycksplatsen. Vid den gigantiska cisternen blev allt väldigt tydligt om vad som drabbade Tord Öberg och Torgny Bergdahl den 17 oktober 2013.

På plats. Två av rättens ledamöter får skyddsutrustning av SSAB.

På plats. Två av rättens ledamöter får skyddsutrustning av SSAB.

Foto:

Luleå2016-06-01 15:43

På grund av SSAB:s rigorösa säkerhetsrutiner träffades rättens ledamöter, rättens ordförande, åklagare, polis och journalister utanför SSAB där alla försågs med skyddshjälm, jackor, specialskor och handskar.

Sedan åkte alla buss till olycksplatsen på koksverket där den åtalade SSAB-chefen väntade med de två advokaterna.

Polisen Laurent Delvenne hade med sig ett långt teleskopsmetspö och åklagare Christer Forssman bar en trädplanka under armen.

Plankan var 1,6 meter och motsvarade åtta procent av cisternens innehåll – eller så högt med tjära man trodde att cisternen innehöll vid olyckstillfället.

Metspöet markerade 4,70 meter vilket var den faktiska mängden när olyckan inträffade.

Tjock tejp visade den tre gånger tre meter stora lucka som sågades upp.

– Då förstår vi nog alla vad som mötte Tord och Torgny, sa åklagare Christer Forssman.

Den åtalade SSAB-chefens advokat Anders Lortenzon tog tillfället i akt att använda synen till hur arbetet med att tömma cisternen egentligen skulle ha gått till. Därför fanns en kran med korg på plats. Likaså en patrull och bil från räddningstjänsten.

– Inget av detta fanns på plats när Tord och Torgny sågade upp luckan, sa Lorenzon.

Rätten fick även besöka ställverket och kontrollrummet innan synen var över.

Efter synen var åklagaren nöjd.

– Jag ville åskådliggöra hur stor den här cisternen är och vilka enorma krafter som var i omlopp. Det går bara att göra på plats.

På förmiddagen höll advokaterna Jan Lorenzon och Tomas Nilsson sina sakframställningar.

– Den här rättegången handlar om tre stora frågor. Dels SSAB:s arbetsmiljöarbete i förebyggande syfte. Dels varför Tord och Torgny ensamma befann sig innanför invallningen och varför de började såga med tigersågen. Och slutligen: kunde man förutse händelseförloppet från SSAB:s sida? Kunde min klient ha vidtagit någon åtgärd som förändrade scenariot?

På den sista frågan var advokatens svar ett bestämt nej. Sedan visade han med en rad dokument vilket säkerhetsarbete som utförs på SSAB och vilka personer som är ansvariga för vad.

Slutligen kom advokaten in på olycksdagen, då beslutet togs att avbryta arbetet på grund av att någon skottat upp kol utanför luckan. Därför avbokades kranen med korgen. Även räddningstjänsten ombads att återvända.

Ändå klev Tord Öberg och Torgny Bergdahl innanför invallningen och började såga upp luckan med tigersåg.

Hur var det möjligt? Det är det som de kommande åtta dagarna ska ge svar på, då en rad vittnen ska höras.

Under onsdagen ska den åtalade SSAB-chefen förhöras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om