Allt fler hundattacker – allvarliga brister i tillsynen

Antalet hundattacker ökar i Norrbotten. Vår granskning avslöjar allvarliga brister i hur länsstyrelsen kan utöva tillsyn enligt lagen. Hundägare struntar i tvångsåtgärder och hundar som biter kan ha ett tiotal anmälningar på sig. En av hundarna har utan förvarning bitit människor vid fyra tillfällen utan att den omhändertogs.

Vår granskning visar att det finns allvarliga brister i tillsynen av hundar som attackerar andra hundar eller människor. Vi har granskat ett 50-tal beslut från de senaste fem åren.

Vår granskning visar att det finns allvarliga brister i tillsynen av hundar som attackerar andra hundar eller människor. Vi har granskat ett 50-tal beslut från de senaste fem åren.

Foto: Gunnar Lundmark/TT/SvD

Luleå2024-03-30 05:00

Ute på promenad sliter sig rottweilertiken från sin ägare.

Helt oprovocerat attackerar den en mindre hund, som rastas i koppel. Kvinnan som äger den mindre hunden försöker skydda den genom att ta upp den men rottweilern flyger på kvinnan, som ramlar. Den mindre hunden blir svårt skadad och avlivas senare av veterinär. Kvinnan får skador i händer och handled som gör att hon måste opereras.

Den dramatiska händelsen inträffade i september 2023 i Kalix. Någon månad senare beslutade länsstyrelsen att rottweilern ska omhändertas.

undefined
I september 2023 beslutade länsstyrelsen om omhändertagande av hunden i Kalix.

Men varningssignaler saknades inte. I januari 2023 registreras två olika anmälningar av länsstyrelsen. Rottweilern har tillsammans med en annan rottweiler attackerat och skadat en hund, och vid ett annat tillfälle jagat bakom en skoter och försökt bita kvinnan som körde.

I mars inkom en tredje anmälan om en lösspringande rottweiler som rusat mot en hundägare, och hoppat mot ägaren när hon försökte skydda sin hund.

I maj 2023 beslutade länsstyrelsen om föreläggande. Ägaren, som vid tillfället har två rottweilers (en tik och en hanhund), måste ha dem i kort, fast koppel och den som ska rasta dem måste vara så stark att den kan hålla dem borta från andra personer och hundar.

Trots det inträffade alltså attacken i september. Den kvinnliga ägaren uppgav att hanhunden var avlivad, att skadorna på den lilla hunden inte var bitskador, och motsatte sig omhändertagandet av tiken. Hon överklagade senare till förvaltningsrätten, men fick avslag.

undefined
Trots förelägganden om koppel och att en stark person skulle rasta hunden kunde rottweilern slita sig och attackera en mindre hund och dess ägare. Detta är inte den aktuella hunden.

Fallet är ett av de ärenden som framkommer i vår granskning av hur lagen om tillsyn av hundar och katter utövas i Norrbotten.

Bakgrunden är att antalet hundattacker dramatiskt ökar i Sverige. För 15 år sedan var det cirka 3 000 per år, nu är det närmare 4 500, enligt Socialstyrelsens statistik (gäller endast attacker som lett till vård). Sedan 2014 har antalet dödliga attacker ökat, från en händelse var tredje år till 2-3 dödliga attacker per år.

Ökningen är delvis en följd av att antalet hundägare ökade stort under pandemin.

Flera fall har det senaste året varit omskrivna, bland annat i TV 4:s Kalla fakta. Statskontoret har i en nationell granskning av länsstyrelsernas och polisens arbete enligt tillsynslagen funnit stora brister och föreslår förändringar, såväl i samarbetet mellan myndigheterna som i lagstiftningen.

I Norrbotten är problemet mindre, men även här är trenden ökande, visar de handlingar som vi begärt ut. Åtta attacker 2019 hade nästan fördubblats 2022. Några dödliga attacker har inte inträffat.

Av 49 tillsynsärenden gäller 41 attacker, och i 18 av dem har människor attackerats. Cirka hälften av attackerna har utförts av hundar som räknas till muskelhundar eller kamphundar (hund som avlats för slagsmål med andra hundar eller djur).

Av granskningen framgår att:

  • En anmälan många gånger stannar vid att länsstyrelsen efter utredning bedömer att beslut om föreläggande eller omhändertagande inte behöver fattas.
  • Många incidenter blir aldrig anmälda utan framkommer i efterhand när hunden utreds.
  • Förelägganden som länsstyrelsen beslutat om efterlevs många gånger inte av hundägarna.
  • Många av hundarna som är inblandade i bitincidenter har gjort det tidigare. De har flera anmälningar på sig.
undefined
Sofia Hultstedt blev attackerad av en hund i Boden. I en annan artikel i granskningen kan ni läsa hennes historia.

Som i fallet när den unga Bodenkvinnan Sofia Hultstedt attackerades i februari 2020. Helt utan förvarning hoppade en amstaff (american staffordshire terrier) på henne och bet henne så svårt i armen att hon blev inlagd på sjukhus. Dagen efter attackerade hunden ytterligare en person på samma sätt.

När länsstyrelsen granskade fallet hittades ytterligare två anmälningar från 2018, där samma hund helt oprovocerat bitit människor. Vid ett tillfälle på Kungsbron, vid ett annat inne på Coop. En anmälan fanns i ett annat datasystem, den andra i polisens system.

Länsstyrelsen gav ägaren föreläggande om bland annat munkorg och kort koppel. Ett drygt år senare slutade ärendet med att amstaffen omhändertogs enligt djurskyddslagen, på grund av vanvård.

 

undefined
Föreläggande för en hundägare till en amstaff (american staffordshire terrier).
undefined
Ur ett av besluten om omhändertagande.
undefined
Trots 16 anmälningar åren 2018-2019 dröjde det innan länsstyrelsen beslutade om omhändertagande.

När vi bläddrar vidare i högen av ärenden hittar vi flera fall som liknar dem i Kalix och Boden.

Här finns en kamphund av rasen american bully. I maj 2020 beslutar länsstyrelsen om omhändertagande, efter att hunden en månad tidigare attackerat en annan hund på Örnviks camping i Luleå. När ägaren tog upp sin hund blev han biten i fingret och armen, och hunden svårt biten i halsen och bogen.

Under utredningstiden inkommer ytterligare anmälningar. Kamphunden har attackerat och skadat en spets i centrala Luleå, och tillsammans med andra kamphundar sprungit lös på Gultzauudden.

I utredningen framgår att kvinnan som äger hunden även vistats på Hertsön. Under åren 2018 och 2019 finns 16 anmälningar där hennes hundar attackerat andra hundar och människor, eller gjort utfall när de sprungit lösa. Vid ett tillfälle har hundarna tagit sig in i en annan persons lägenhet.

Ett föreläggande som länsstyrelsen utfärdade i maj 2019 om bland annat koppeltvång hade ingen som helst effekt.

I december 2021 beslutade länsstyrelsen att omhänderta en american bully/blandras efter att den oprovocerat bitit ihjäl en annan hund i Luleå.

Under tiden maj 2019 till december 2021 finns ett tiotal incidenter som anmälts. Bland annat har hunden attackerat och skadat människor vid två tillfällen, och oprovocerat attackerat andra hundar. Ägaren avtjänade fängelsestraff och hunden har befunnit sig hos två olika hundvakter.

Ett par anmälningar handlar om att hunden vanvårdas. De innehåller även uppgifter om att personer i hundens närhet har drogproblem. 

När länsstyrelsen kontrollerade och följde upp djurhållningen under våren 2021 noterade myndigheten att hundens skick förbättrats. Någon annan åtgärd vidtogs inte, förrän i december.

undefined
Vi har granskat ett 50-tal tillsynsärenden från de senaste fem åren där länsstyrelsen fattat beslut.

Länsstyrelsen i Norrbotten uppger att den följer lagstiftningen i sin tillsyn, och att såväl förelägganden som omhändertaganden är styrda av krav som måste uppfyllas innan ett beslut kan tas. I en kommande artikel utvecklar länsstyrelsen hur tillsynen utförs, att den i stort sett alltid följer rekommendationer från polisens hundexperter, att den inte kan göra mer än vad lagstiftningen tillåter och att den anser att lagstiftningen i dag är otillräcklig.

Granskningen

Vi begärde ut handlingar om åtgärder kopplade till lagen om tillsyn av hundar och katter för åren 2019–2023 i Norrbotten som gällde hundar, undantaget draghundar/slädhundar.

Totalt: 49 olika beslut

Antal förelägganden från länsstyrelsen: 44

Antal omhändertaganden från länsstyrelsen: 5

Överklaganden till förvaltningsrätten: 6

Dom vållande till kroppsskada, tingsrätten: 1

* Notera att vissa ärenden återkommer i flera olika rubriceringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!