Arbetet att minska hundattacker fungerar för dåligt

Länsstyrelsen och polisen är för ineffektiva när det gäller att förhindra och förebygga hundattacker, enligt en genomlysning av Statskontoret. Förslag om lagändringar ska förbättra arbetet och välkomnas av Anna Modig på länsstyrelsen. "Kan ge oss bättre mandat och möjligheter", säger hon.

Anna Modig, chef på djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Norrbotten välkomnar utredningen och dess förslag.

Anna Modig, chef på djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Norrbotten välkomnar utredningen och dess förslag.

Foto: Tommy Lundqvist

Luleå2024-02-28 19:44

2018 tog länsstyrelserna över uppgifter om tillsyn av hundar enligt tillsynslagen från polismyndigheten. Sedan dess har antalet hundar ökat rejält och med det har antalet attacker där människor skadats eller dött ökat. Därför lägger Statskontoret, efter en genomlysning av samverkan mellan polis och länsstyrelse, fram ett antal förslag som syftar till att minska antalet hundattacker. Rapporten, som riktar viss kritik mot både länsstyrelserna och polisen, tas väl emot av Anna Modig, enhetschef djurskydds- och veterinärenheten vid Länsstyrelsen Norrbotten.

– Vi ser positivt på de förslag som innebär en översyn av lagstiftningen som kan ge oss bättre mandat och möjligheter att bedriva både tillsyn och djurskydd, säger Anna Modig, enhetschef djurskydds- och veterinärenheten. 

undefined
Anna Modig, chef på djurskydds- och veterinärenheten på Länsstyrelsen Norrbotten välkomnar utredningen och dess förslag.

Som läget är idag händer det att polisen i sitt arbete stöter på aggressiva hundar i fält men väljer att inte omedelbart omhänderta dem på grund av olika tolkningar kring vems uppdraget är. 

– Polisen omhändertar inte hundar i samma utsträckning som före 2018, säger Anna Modig.

För länsstyrelsen å sin sida så hanteras ärenden utifrån tillsynslagen administrativt vilket innebär att de ska följa Förvaltningslagen, underrätta berörda parter och det därför tar längre tid att omhänderta ett djur som kan vara farligt för allmänheten.

– Men utifrån det vi läst i utredningen vill man ge länsstyrelsen möjlighet att agera utifrån fler befogenheter, göra vissa kontroller och uppföljningar som inte är möjliga idag, säger Anna Modig.

undefined
Aggressiva hundar riskerar att omhändertas för sent med rådande förhållanden är Statskontorets slutsats i en ny granskning. Lagen behöver ändras och polis samt länsstyrelser stärka sitt samarbete, menar myndigheten. Hunden på bilden, en blandning mellan Amstaff och Schäfer, omhändertogs och fick på på ett hundstall i Stockholm, men har inget med artikel att göra.

När det gäller ändringar i djurskyddslagen, där länsstyrelserna tog över ansvaret från kommunerna redan 2009, finns förslag om ändringar som skulle kunna förbättra för djuren, tror Anna Modig.

– När den gjorts om uppstod vissa försämringar som försvårat länsstyrelsens verkställighetsarbete och i Statskontorets utredning finns ett förslag som gör att vi skulle kunna agera med omedelbar verkställighet, säger Anna Modig.

Förslagen riktas förutom till polismyndigheten och länsstyrelserna även till regeringen som nu får frågan på sitt bord. Därmed återstår det att se vilka av förslagen som kan komma att omsättas i praktiken. Både länsstyrelserna och polisen har haft möjlighet att framföra synpunkter under Statskontorets utredning av tillsynen. 

Statskontorets förslag

Länsstyrelserna stärker sina interna system och stödstrukturer för att se till att de hanterar och fattar beslut enligt tillsynslagen och djurskyddslagen på ett mer enhetligt sätt. Länsstyrelserna bör även se över både hur mycket resurser som de tilldelar verksamheten enligt tillsynslagen och sin tillgänglighet för allmänheten och för andra myndigheter.

Polismyndigheten säkerställer att deras rutiner och tillämpning av gällande rätt är anpassade till myndighetens uppdrag. Det handlar bland annat om att förtydliga interna rutiner och kommunikation så att de överensstämmer med lagstiftning, förarbeten och JO-beslut som gäller handräckningar och omedelbara omhändertaganden av hundar enligt tillsynslagen.

Regeringen ger myndigheterna ökade befogenheter inom tillsynslagen och djurskyddslagen genom att ta initiativ till författningsändringar. Det handlar bland annat om att utöka länsstyrelsernas möjligheter att utreda anmälningar enligt tillsynslagen, och att ge både länsstyrelserna och Polismyndigheten bättre möjligheter att agera skyndsamt när djur behöver omhändertas.

Myndigheterna förbättrar sin samverkan på lokal, regional och nationell nivå.

Regeringen ger en länsstyrelse i uppdrag att ta fram nationella mål och indikatorer för arbetet enligt tillsynslagen, samt att följa upp och rapportera arbetet till regeringen. Samma länsstyrelse bör få i uppdrag att ansvara för samordning, stöd och vägledning samt för att utfärda föreskrifter för verksamheten enligt tillsynslagen.

Regeringen förtydligar sina förväntningar på Polismyndighetens roll i verksamheten enligt tillsynslagen.

Källa: Statskontoret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!