Fyra månader har gått sedan Luleåbördiga Eva Nordmark blev landets nya arbetsmarknadsminister – och ända från starten har det stormat runt henne.
Vid senaste besöket på hemmaplan hotade Vänsterpartiet och även högeroppositionen med en misstroendeförklaring, mot bakgrund av kaoset inom Arbetsförmedlingen, och nu medger Luleåministern att hon delvis ställde in sig på att avgå.
– Väldigt snopet och tråkigt, eftersom jag hade varit minister under så kort tid. Samtidigt stod inte hela mitt liv och föll på grund av det.
Hotet om misstroendevotum avstyrdes till slut, efter att regeringen och samarbetspartierna C och L tvingades till omtag rörande Januariavtalets reformering av AF och C:s krav på fler privata aktörer enligt lagen om valfrihet (LOV).
– Vi hade inte stöd för att reformeringen av AF skulle vila enbart på LOV. Likaså fanns en stor osäkerhet kring tidsaspekten. Därför fick vi backa. Vi gav processen ett år till, och jag som socialdemokratisk minister tyckte att det kändes riktigt bra.
Eva Nordmark uttrycker också stolthet över att hon fick presentera AF:s nya generaldirektör, Maria Mindhammar, som i mars ersätter den i perioder ifrågasatta Mikael Sjöberg.
– Applåden vi möttes av på AF:s huvudkontor efteråt var ett värmande kvitto på att vi hade valt rätt person.
Som ytterligare svar på misstroendehotet utlovade hon och regeringen 900 färska miljoner kronor till den krisande myndigheten, så att AF:s skyltar åter skulle tändas på fler orter runt om i landet.
– Under året måste AF nu visa hur de säkerställer den lokala närvaron. Oavsett var man bor i landet ska arbetsgivare och arbetssökande få stöd och bokade möten. AF kan lösa detta genom egna kontor, men också genom att statliga servicekontor byggs upp, och eller att AF inryms i kommuners lokaler, säger Nordmark.
Är din förhoppning att flera av de nedlagda kontoren öppnas på nytt?
– Jag kan inte lova det och formellt, som statsråd, styra hur AF:s organisation ska se ut. Men vi måste se till att vi har en lokal närvaro över hela landet, och jag får fortlöpande rapporter från myndigheten om hur man säkrar upp detta.
Daniel Nilsson, chef för AF i Luleå/Boden, menar att en säkrad lokal bemanning är viktigare än "skyltar och hyreskostnader".
– Jag håller helt med Daniel. Ingen idé att ha skyltar uppe om det är tomma lokaler. Det måste finnas personal på plats också.
Eva Nordmark uttrycker stor oro över det stora varslet 2019 – totalt 4 500 anställda – som nu har trätt i kraft och som har inneburit en fortsatt personalflykt från myndigheten.
– Även 2020 blir ett tufft hår, på grund av att så många har slutat. Nu vill vi förbättra förutsättningarna, vända utvecklingen till något positivt igen.
Hon aviserar vidare att kommunerna själva ska kunna agera arbetsförmedlare. Men detta har redan ifrågasatts av lokalpolitiker i länet. Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson menar att de har fullt upp med sina kärnuppdrag inom välfärden.
– En del kommuner uttrycker den oro som Bernhardsson känner, andra säger att de vill vara med. Om kommunerna ska utföra aktiviteter på uppdrag av AF, då ska de också ha betalt.
Eva Nordmark är samtidigt tydlig med att hon vill se fler privata arbetsförmedlare framöver. Redan i vår kan arbetssökande i 32 kommuner – dock inte i Norrbotten – testa en ny matchningstjänst, Kundval rusta och matcha, som levereras av fristående aktörer.
Och Vänsterpartiet protesterar alltjämt mot den fortsatta inriktningen.
– Vi har inte börjat med reformeringen ännu, trots alla rubriker om "kaosprivatisering", men visst kommer det bli fler externa aktörer. De kan vara privata eller ideella, idéburna med mera. Jag vill se en mångfald. Exempelvis tror jag att folkhögskolorna spelar en stor roll i detta.
Men hon är också medveten om att privata jobbcoachföretag hellre etablerar sig i större städer med många jobbtillfällen, snarare än i glesbygdskommuner där många står långt från arbetsmarknaden.
– Därför behöver vi en arbetsmarknadspolitik som ser olika ut, i olika delar av landet, beroende på både geografi och näringsliv med mera.
Ett år har gått sedan Januariavtalet slöts mellan S+MP-regeringen och samarbetspartierna. Då var Eva Nordmark fortfarande TCO-ordförande, och gav öppet kritik mot exempelvis den stundande reformeringen av arbetsrätten, men som minister vill hon nu försvara JA.
– Jag välkomnade det ansvarstagande som dessa fyra partier tog. Jag har varit fackligt aktiv i 20 års tid, vet hur viktigt det är för fack, arbetsgivare, näringsliv och akademier att politiken förmår att ha långsiktighet och stabilitet. Ingen mår bra av en ryckighet i politiken, att man från ena till nästa dag inte vet vad som gäller.
Hur stabilt är JA, när ni redan får backa från AF:s reformeringstakt, samtidigt som fortsatt osäkerhet råder kring frågan om arbetsrätten?
– Vi är en minoritetsregering, även tillsammans med samarbetspartierna. Därför behöver vi vara lyhörda inför vad de andra partierna säger i riksdagen.
Just reformeringen av arbetsrätten – där främst C vill genomdriva fler undantag från turordningsreglerna – kan bli en ny svår prövning för regeringen under 2020, om årets avtalsrörelse mynnar ut i att parterna inte enas.
– I höst får parterna återkomma med sitt förslag och då får vi politiskt ta ställning om det är regeringens utredning, eller parternas förslag, som vi kan gå vidare med. Jag tror på partsmodellen.
Behöver turordningsreglerna förändras?
– Utredningen ska syfta till både ökad flexibilitet men också till att stärka skyddet för löntagarna när det gäller möjligheterna för kompetensutveckling. Den nya lagstiftningen ska också vara semidispositiv, vilket betyder att parterna ska kunna förhandla om andra lösningar i stället.
V fortsätter hota med nyval om ni genomdriver en förändrad arbetsrätt, med fler undantag i turordningsreglerna.
– Tråkigt att det ska hotas så förbaskat mycket hela tiden. För min del ser jag stora möjligheter att bidra till en förbättrad arbetsmarknad där människor känner både trygghet och utvecklingsmöjligheter. Jag ska också ta fram en ny arbetsmiljöstrategi, vill jobba hårt i arbetet mot dödsolyckor i arbetsliv.
– Jag vill göra skillnad, och då vill jag helst inte fokusera på alla populistiska utspel som vi tyvärr har just nu, säger Eva Nordmark.
Du tycker att V ägnar sig åt populism?
– Det har varit ett väldigt högt tonläge, vilket jag tror slår tillbaka mot dem. Man kan inte springa omkring och hota hela tiden.
Samtidigt är fler missnöjda än nöjda bland regeringspartiernas egna väljare rörande JA. En Novus-mätning visar att 42 procent tycker att politiken är dålig medan bara 23 procent anser att den är bra.
– Jag uppfattar också kritiken. Nu måste vi leverera verkliga resultat. En viktig fråga, där vi sätter in enorma insatser, är krafttagen mot gängkriminaliteten. Mina kollegor – inrikesminister Mikael Damberg och justitieminister Morgan Johansson – gör allt för att minska på sprängningar och skjutningar, med hemlig dataavläsning och mer kameraövervakning för polisen.
– Och väljarna förväntar sig resultat nu. Vi kämpar hårt för det både vad gäller välfärden, brott och straff och att säkra en bra arbetsmarknadspolitik, säger Eva Nordmark.
Likaså nämner hon regeringens arbete med klimatomställningen och etableringen av testfabriken Hybrit i Luleå, samarbetet mellan SSAB, LKAB och Vattenfall som syftar till en utsläppsfri, stål utan kol-produktion.
– Ett fantastiskt exempel som regeringen ser som vägledande i hur landet kan ställa om mot mer hållbarhet, och hur vi ska ta oss an klimatutmaningarna på ett smart sätt, investera i ny teknik och nya jobb.
Men Eva Nordmark har också låga förtroendesiffror som minister och ligger med sina 2,6 på den femgradiga skalan på regeringens nedre halva i Aftonbladet/Demoskops mätning.
– Jag ska jobba upp mig på den där listan, vet du.
Hennes nya statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet är för övrigt norrbottningar – Kirunaättade Linda Grape och Roger Mörtvik, som tidigare har jobbat inom LO respektive TCO.
– Vi har faktiskt riktigt kul här. Spännande att navigera i en svår parlamentarisk situationen, så att vi kan få ut så bra resultat som möjligt av det. Första tiden på ministerposten var en intensiv start. Men vi skojade om det inom staben, sa att det kanske bara var en uppvärmning inför det år som väntar nu, säger Luleåministern Eva Nordmark.