Luleåbördiga Eva Nordmark, uppvuxen på Porsön och numera boende i Nacka, var ordförande för SSU i Norrbotten 1992-1995, aktiv i lokalpolitiken och riksdagsledamot i tre år, fram till 1998. Därefter väntade en lång facklig karriär i Stockholm, först som ordförande för SKTF (nuvarande Vision) och sedan 2011 som landets TCO-bas.
För två veckor sedan fick hon erbjudandet av statsminister Stefan Löfven om att ta över som ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson – ett av regeringens tuffaste jobb.
– En stor ära. Det är arbetsmarknadsfrågorna jag brinner för, jag har jobbat med dem i så många år, både fackligt och politiskt, även hemma i Norrbotten, säger hon.
Hon tar över ministerposten i en tid när arbetsmarknaden är i stor förändring, med snabb teknisk utveckling, digitalisering, grön omställning – och hotade traditionella jobb.
– Vi behöver se till så att människor kan ställa om och hitta nya jobb, men också att arbetsgivare kan anställa med rätta kompetenserna – det är det stora problemet på arbetsmarknaden i dag. Vi har för få i välfärden – poliser, sjuksköterskor och lärare – men även i privat sektor skriker många företag efter arbetskraft.
Hur ser du på nedmonteringen och privatiseringen av Arbetsförmedlingen?
– Jag kommer träffa personal, ledning och styrelse i kommande veckor. Jag ska välja ut ett antal regioner som jag besöker för att titta på hur vi säkerställer matchning och kompetensförsörjningen regionalt, så även i Norrbotten.
Eva Nordmark anklagar samtidigt M och KD för den svåra resa som myndigheten går igenom, eftersom effektiviseringarna och kontorsnedläggningarna är en direkt följd av deras budget för 2019.
– Allt gick väldigt fort, en tuff process som jag har bevittnat från sidan som facklig ledare. Jag beundrar AF-personalen som har visat prov på stor lojalitet. .
Som TCO-ordförande har hon ifrågasatt Januariavtalet mellan S, MP, C och L, inte minst rörande 73-punktsprogrammets uppluckring av arbetsrätten och LAS.
– Ingen hemlighet att jag har varit kritisk mot vissa delar av Januariavtalet, andra delar har jag givit rosor. Den grundläggande balansen mellan arbetsmarknadens parter får inte rubbas.
Hon pekar samtidigt på andra fördelar i avtalsskrivningen, som stärkt rättighet till kompetensutveckling och stopp mot godtycklighet vid uppsägningar.
– Är det något jag har lärt mig som facklig ledare, så är det att avtal ska hållas – men också att kompromisser är vägen framåt, säger Eva Nordmark.
Ledarskribenter och politiska kommentatorer förutspår att Eva Nordmark får en svår uppgift som socialdemokratisk minister och Expressens Anna Dahlberg kallade uppdraget för ”Ett mardrömsjobb – en S-minister som ska genomföra C-politik, privatisera Arbetsförmedlingen och luckra upp arbetsrätten".
– Ja du, det ligger en hel del utmaningar på mitt bord men jag ser fram emot att ta mig an dem. Det ska bli roligt, även om det också blir svårt. Jag tror att jag kan lita på mina erfarenheter från arbetsmarknaden, och mina goda relationer med flera partier.
Om vi backar bandet till dina första år i politiken som fullmäktigeledamot i Luleå. Drömde du då om att en gång få ta plats i regeringen?
– Nej, jag har nog aldrig tänkt så. Jag har aldrig karriärplanerat. Men jag är väldigt glad över att vara tillbaka i politiken, det är ju 20 år sedan jag lämnade den, säger Eva Nordmark till Norrbottens Media.
Fotnot: Noterbart är att även landets nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg, 55, har koppling till Norrbotten. Hennes sambo är nämligen S-veteranen Anders Sundström, en gång Piteås kommunalråd och numera styrelseproffs, med uppdrag bland annat som ordförande för Kaunis Iron och Luleå kommunföretag.