AF-chefen välkomnar regeringens beslut

Regeringen sätter stopp för nedmonteringen av Arbetsförmedlingen – med krav på att stängda kontor öppnas på nytt. "Lokal närvaro bygger på mer än skyltar och hyreskostnader", säger AF-chefen Daniel Nilsson.

AF-chefen Daniel Nilsson är försiktigt positiv till regeringens omtag gällande myndigheten. "Jag ser inga vinster i att vår personal ska behöva resa till kontoren. Det blir bara extra kostnader, miljöpåverkan och dessutom finns risker längs vägarna", säger han.

AF-chefen Daniel Nilsson är försiktigt positiv till regeringens omtag gällande myndigheten. "Jag ser inga vinster i att vår personal ska behöva resa till kontoren. Det blir bara extra kostnader, miljöpåverkan och dessutom finns risker längs vägarna", säger han.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå kommun2019-12-19 20:00

Kritiken mot nedmonteringen av AF har varit massiv och kulminerade med hotet om misstroendevotum mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark från Luleå.

4 500 AF-anställda varslades och 132 kontor släcktes ned, och inriktningen har varit att endast fem kontor ska kvarbli i Norrbotten – i Luleå, Kalix, Haparanda, Gällivare och Kiruna.

Men nu kan det bli ändring på det. 

Regeringen har nämligen beslutat om ett nytt regleringsbrev inför 2020, med krav om att säkerställa verksamheten i alla kommuner och även säkra stödet för personer med funktionsnedsättningar.

 – Det ska finnas en väl fungerande kontinuerlig fysisk närvaro och tillgänglighet i hela landet, sa Eva Nordmark vid pressträffen.

Beskedet välkomnas av Daniel Nilsson, AF-chef i Luleå.

– Jag tolkar det som att man har en ambition att det ska finnas möjlighet till lokal närvaro, utifrån samverkansfaktorer. Kunder ska inte behöva resa långt för att träffa oss. Sen om det blir dagligdags eller hur det nu ska gå till, är en annan fråga.

AF:s fysiska närvaro kan ske på olika sätt – antingen i myndighetens egen regi eller i samarbete med statliga servicekontor eller med kommunerna.

– Vi gör redan så i Piteå, Boden och Övertorneå. Där har vi lokaler som kommunerna tillåter oss att använda.

Minister Eva Nordmark har även tidigare uttryckt att AF:s skyltar ska finnas i alla kommuner.

Men Daniel Nilsson tycker snarare att själva bemanningen är avgörande.

– Lokal närvaro bygger på mer än skyltar och hyreskostnader, eller att man är i kommunen en dag i månaden. Det viktiga är att vi har medarbetare på orterna – och då måste vi anställa folk eller ta tillbaka redan uppsagda, säger AF-chefen och fortsätter.

– Speciellt arbetet mot arbetsgivarna bygger på att vi finns lokalt i en regelbunden dialog med de nätverken. Ska det bli skillnad, måste vi finnas på plats.  

Frågan är nu om regeringens kovändning innebär att AF:s närvaro återupprättas i alla länets kommuner?

– Vi måste nyanställa om vi ska mildra den nedmontering som har skett. Och den lokala närvaron kostar pengar. 

Svårt att bemanna upp på nytt?

– Ja, med nya medarbetare blir det också en inskolningsperiod i uppemot ett år. Vi ska rekrytera 30 nya medarbetare bara i Luleå. Det går åt mycket energi att bygga upp det som redan har raserats, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!