När Martin, 72, ska opereras väljer han bort tåget

Någon tågresa till operationen blir det inte för Martin Israelsson, 72, som blev strandsatt i Sunderbyn för en tid sedan. Tågresan dessförinnan tog även den hårt på tilltron till tåg. "Haka på en personvagn bakom malmtåget, då kommer man fram", säger han.

Martin Israelsson, 74, är mycket besviken på sina sista resor med tåg. "Jag vill inte åka tåg för det kan stanna mitt i ingenstans", säger han.

Martin Israelsson, 74, är mycket besviken på sina sista resor med tåg. "Jag vill inte åka tåg för det kan stanna mitt i ingenstans", säger han.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-02-13 05:00

Martin Israelsson har problem med ett av sina ben som krånglar. Han väntar på en kallelse för operation vid Sunderby sjukhus men redan nu är han övertygad om att han inte kommer att ta tåget till sjukhuset. 

– Nej, nej, det blir inte tåg. Jag får se till att ta mig dit på annat sätt, säger han bestämt.

Den här avoga inställningen till tåget mellan Kiruna mot kusten har sin grund i att flera tågresor nu tagit en annan vändning än än han tänkt sig. 

I förra veckan berättade vi om Berit Stålnacke Savonen och hennes sjukresa som blev trasslig på grund av bristande telekommunikation och inställt tåg. Två problem som sammanföll och fick stora konsekvenser för resan tillbaka från sjukhuset i Sunderbyn till bostaden i Svappavaara. 

Martin Israelsson och sonen Tobias skulle med samma tåg tillbaka till Kiruna från Sunderby sjukhus.

– Vi blev stående där på stationen vid sjukhuset. Du vet att där i stationen, det var en digitalt skylt där. Tåget var inställt och de andra började ringa överallt. Jag ringde min fru och hon satt i fyra timmar i telefonen. Men ingenting kunde göras, säger Martin Israelsson. 

– Det var ju kallt också, kanske tio grader ute, säger sonen Tobias som följde med sin pappa som ledsagare under resan.

– Det var sån tur att Tobias var med. När det är kallt så känns det värre i benet. Jag är så kort och han är så lång så han höll mig under armen så jag inte behövde belasta benet så mycket.

Efter flera timmar i förvirring så följde de ett tips som de fått om patienthotellet vid Sunderby sjukhus där de kunde ta in. Martin Israelsson hyllar personalen där.

– Flickorna var fantastiska. Jag tror att de stängde matserveringen klockan 19 och det var långt efter vi kom dit. Vi fick ju mat och kaffe. På morgonen fick vi kaffe redan före fem. Vi skulle ju åka just före sex på morgonen med tåget tillbaka, säger Martin Israelsson.

Tåget till Kiruna gick som det skulle och de var hemma igen under förmiddagen. Men senaste tågresorna har avskräckt. 

– Tåget är inte säkert att åka. Det kan stanna mitt i ingenstans. När vi åkte tåg till Uppsala för några år sedan så var tåget försenat sex eller sju timmar. En annan gång satt vi utanför Älvsbyn. Någon ledning hade rasat ner. Jag är inte så avslappnad på tåg, säger Martin Israelsson.

Snart väntar operationen men nedresan till länssjukhuset kommer att göras med annat transportsätt.

– Jag ska ju operera det här benet. Jag väntar på operationstiden. Men nej, det blir inte tåg, säger Martin Israelsson.

Socialdemokraten Emilia Töyrä är vice kommunalråd i Kiruna från och med årsskiftet. Samtidigt har hon en färsk plats i direktionen för RKM, Regionala kollektivtrafikmyndigheten. Kommunalförbundet har ansvar för bland annat tågförbindelser i Norrbotten. Dock inte sjukresorna.

Vad säger du om tågproblemen i länet och Malmfälten?

– Tyvärr är det ett återkommande problem och då måste vi ta itu med det vi kan göra för att lösa det.

Hur allvarligt ser du på problemen?

– Jätteallvarligt. Vi måste kunna lita på att det fungerar. Som Kirunabo tänker jag också att det är viktigt att få till. Vi ligger längst bort från Sunderbyn. Jag tror att varenda människa kan på något sätt känna igen sig i det där - att man är så otroligt utlämnad, säger Emilia Töyrä. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!