Kalix backar om kritiserad minutstyrning

Kalix kommun behöver inte betala vite för brister i arbetsmiljön inom hemtjänsten efter att medarbetare, chefer och skyddsombud jobbat för att lösa problemen – men arbetet fortsätter. Nu siktar kommunen på att gå ifrån minutstyrningen.

Inga-Lis Samuelsson (C), socialnämndens ordförande, Anna-Lena Andersson, socialchef och Veronica Sundberg, områdeschef hemtjänst tror på att ge personalen större möjligheter att styra sin dag.

Inga-Lis Samuelsson (C), socialnämndens ordförande, Anna-Lena Andersson, socialchef och Veronica Sundberg, områdeschef hemtjänst tror på att ge personalen större möjligheter att styra sin dag.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2023-10-31 16:30

Förra året gjorde skyddsombuden inom hemtjänsten i Kalix en 6:6a-anmälan, begäran om arbetsmiljöåtgärder. Arbetsmiljöverket ställde efter det krav på förbättringar med risk för viten på 675 000 kronor och 450 000 kronor. 

Nu meddelar kommunen att Arbetsmiljöverket släpper kraven och vitesföreläggandena efter de förbättringar kommunen genomfört. 

Enligt Kalix kommun ska chefer, personal och skyddsombud inom hemtjänsten kraftsamlat och tillsammans åstadkommit förbättringar.  

– Att vi gjort det här tillsammans tror jag är oerhört viktigt och att vi har bestämt oss för att vi ska gå från detaljstyrning, eller minutstyrning, till att jobba mer utifrån brukarnas behov och kunna forma sin dag så långt det är möjligt, säger socialnämndens ordförande Inga-Lis Samuelsson (C).

Hon poängterar att resan är påbörjad men inte klar. 

– Vi är på väg att förbereda för mindre grupper av personal men samtidigt blir det färre brukare till varje grupp. Det gör att vi förhoppningsvis kan ha en tryggare tillvaro för de vi ska stå till tjänst för, säger hon och fortsätter: 

– Det innebär också att de som jobbar i grupperna får ett större egenansvar, en större möjlighet att utforma dagen och dagens uppgifter tillsammans.

Om man har mindre grupper blir det inte större krav på den enskilde medarbetaren i gruppen? 

– Nej det tror jag inte, jag tror att det också inspirerar. Du får ett större ansvar, du får forma din dag, det är nog en viktig detalj i att trivas på jobbet, säger Inga-Lis Samuelsson.

Veronica Sundberg, områdeschef hemtjänst, menar också att det är personalen som känner brukarna bäst. 

– De vet de små detaljerna som ingen av oss andra känner till.

Enligt socialchef Anna-Lena Andersson har kommunen redan tidigare jobbat med förbättringar som inte gett den effekt de ville. 

– Tack vare den här anmälan gjorde det att vi var tvungna att växla upp, säger hon.

Att gå från minutstyrning till tillitsbaserad styrning sjösätts stegvis. 

Lars Johansson har arbetat inom hemtjänsten i Kalix i tre år. Han tycker att kunna fördela tiden själv är ett bra sätt att jobba. 

– Olika vårdtagare har olika behov. Medan vissa kanske inte alls vill att man ska vara där vill andra att man ska vara där lite längre och kunna sätta den lilla guldkanten på tillvaron. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!