Viteshotet mot Kalix kommun – drygt en miljon kronor

Arbetsmiljöverket förelägger Kalix kommun vite på sammanlagt 1 125 000 kronor om inte åtgärder för, och kontroll av, bättre arbetsmiljö inom hemtjänsten är genomförda inom utsatt tid.

Kalix kommun ska vidta åtgärder mot hög arbetsbelastning, arbetstidernas förläggning samt se till arbetstagares och skyddsombuds medverkan vid olika moment.

Kalix kommun ska vidta åtgärder mot hög arbetsbelastning, arbetstidernas förläggning samt se till arbetstagares och skyddsombuds medverkan vid olika moment.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Kalix2023-01-27 05:00

Vi har tidigare berättat om arbetsmiljön och personalbristen inom hemtjänsten i Kalix kommun.

"Vi går under" berättade flera skyddsombud som beskrev en vardag där allt är en kamp mot klockan och de måste springa allt fortare.

Arbetsmiljöverket har meddelat Kalix kommun om kraven och att de kan komma att besluta om ett föreläggande kopplat till vitesbelopp.

Så har nu skett.

Arbetsmiljöverket förelägger Kalix kommun att senast den 17 april i år ha genomfört åtgärder mot hög arbetsbelastning (anpassa resurserna till kraven i arbetet), arbetstidernas förläggning (undersökning av hälsorisker relaterat till arbetstidernas förläggning) samt se till arbetstagares och skyddsombuds medverkan vid olika moment.

Föreläggandet är kopplat till ett vite på 675 000 kronor, om åtgärderna inte genomförs inom utsatt tid.

Arbetsmiljöverket förelägger också Kalix kommun att senast den 1 september i år ha genomfört åtgärderna uppföljning och kontroll avseende hög arbetsbelastning (att det råder balans mellan arbetskrav och resurser) och det samma för arbetstidernas förläggning.

Det föreläggandet är kopplat till ett vite på 450 000 kronor, om åtgärderna inte genomförs inom tidsramen.

Inga-Lis Samuelsson, C, ordförande i socialnämnden, säger att arbetet med arbetsmiljön inom hemtjänsten är påbörjat.

– Vi jobbar intensivt med frågan och jag är övertygad om att vi klarar det, vi kommer inte att hamna i att behöva betala vite. Det här är jätteviktiga delar, helt oavsett vitet, och lyckas vi inte så har vi fortsatt jättestora problem.

Personalbrist har tidigare nämnts som det stora problemet, varför hamnade ni där?

– Personalbristen finns i hela landet och dessutom i många branscher. Det händer mycket i Norrbotten och konkurrensen om arbetskraften är stor. Vi måste dels se till att människor vill stanna i branschen, dels se till att vi kan rekrytera nya. Situationen är att vi har svårt att fylla alla arbetspass, det är ganska mycket övertid och relativt hög sjukfrånvaro, säger Inga-Lis Samuelsson som tillägger att hon på nytt ska lyfta frågan om att erbjuda alla som lämnar vård- och omsorgsprogrammet vid Furuhedsskolan tillsvidareanställning - förutsatt att de har godkända betyg och i övrigt uppfyller kraven för anställning - i socialnämnden.

– Det är en av flera saker vi måste ta tag i, och jobba långsiktigt med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!