Nazister eldade upp Prideflagga i Boden

Nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen har eldat upp en regnbågsflagga i Boden.

Attacken får hbtq-aktiva över hela landet att rasa.

– Boden kommun! Hör av er till mej, så får ni en ny fin regnbågsflagga, skriver den folkkäre operasångaren Rickard Söderberg på Facebook.

6 juli 2017 20:31

Det var i måndags som Nordiska motståndsrörelsen utförde homoattacken, som faller under brottrubriceringen hets mot folkgrupp. Delar av så kallade "Kampgrupp 601" – nynazisternas lokalavdelning i Luleå – hade rest till Boden för att ta ned den regnbågsflagga som fanns att beskåda vid tågstationen.

"I den degenererade flaggans ställe hissades Tyrrunefanan (kamporganisationens egen fana)", skriver de själva på den nynazistiska nyhetsportalen Nordfront.

Efter dådet brände nazisterna upp ”Pride”-flaggan, vilket kan ses på bilder som nu sprids i sociala medier.

Händelsen skakar hbtq-rörelsen i Sverige och ledande profiler har officiellt fördömt attacken på Facebook.

"Nu börjar nassarna i Nordfront sprida sin vidriga dynga i Almedalen, samtidigt som de skryter om hur de just bränt en regnbågsflaggs på Bodens tågstation. Ni i Visby – var kompromisslösa och högljudda i ert motstånd! Och Bodens Kommun – hör av er till mej, så får ni en ny fin regnbågsflagga! ", skriver exempelvis operasångaren Rickard Söderberg i en statusuppdatering som under torsdagen hade gillats av närmare 4 000 personer och delats av hundratals.

Men flaggbränningen i Boden har ännu inte polisanmälts.

– Vi har inte fått in någon anmälan om hets mot folkgrupp i veckan. De här brotten är inte så vanliga, säger Pontus Henriksson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

Kommer polisen själva upprätta en anmälan?

– Vi behöver mer underlag först och då måste vi forska kring det. Det bästa vore om någon gjorde en anmälan och själv berättade om vad som har hänt, så vi får bättre uppgifter.

Det är sedan länge känt att Nordiska motståndsrörelsen systematiskt motarbetar hbtq-rörelsen och sprider homofobisk propaganda.

På Nordfronts hemsida har redaktionen nyligen publicerat en artikel med rubriken "Är homokulturen sund?", där skribenten kraftigt ifrågasätter varför homosexuella ska få adoptera barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nils Johansson