Sedan 2015 har kommunledningen i Jokkmokk intagit en alltmer skeptisk inställning till den planerade järnmalmsgruvan Kallak. Den socialdemokratiska majoriteten i kommunen har svängt från att tydligt hoppas på en etablering – till att allt mer ifrågasätta gruvans effekter på samhället. Dessutom har Jokkmokks kommunalråd, Robert Bernhardsson (S), sagt att kommunen måste byta fokus till andra tillväxtområden – såsom turismen och de samiska näringarna. Bernhardsson har vilat på en kommunbeställd granskning av gruvans effekter.
Läs mer: "En gruva vänder inte utvecklingen"
Gruvbolaget Jokkmokk Iron Mines ansökan om bearbetningskoncession kastades tillbaka till ruta ett i somras av regeringen.
Läs mer: Omtag i Kallakfrågan efter regeringsbeslut
I ett extrainsatt sammanträde i kommunstyrelsen i dag blev kommunens yttrande till länsstyrelsen klart. På flera punkter vill politikerna se kompletteringar.
Bland annat i transportfrågan. I skrivelsen befarar kommunen att tillgängligheten på Kvikkjokksvägen ska försämras. Vägen beskrivs som kommuninvånarnas huvudsakliga infart till fjällen och de vill därför att frågan ska utredas ytterligare.
Kommunen skriver också att lärdomarna av vattenkraftens exploateringar har visat att det är svårt att förutse alla följdeffekter av stora exploaterande näringar. De betonar därför att det är viktigt att säkerställa att gruvprojektet blir långsiktigt och att det finns en ekonomisk reservplan vid oförutsedda problem. Northland Resources uppgång och fall antyds som ett exempel.
"De regionala exempel som finns i närtid visar på svårigheten till detta", står det i yttrandet.
Därför vill kommunen att man tillämpar försiktighetsprincipen i samtliga processer och ser över beloppen som avsätts för miljöåterställningar.
Rennäringen ska också kunna utvecklas och stärkas som näring, står det i yttrandet.
Miljöpartiet och partiet Samernas väl ville gå ännu längre – men deras yrkanden röstades ned. Bland annat ville partierna att Bergsstaten ska beakta ett pågående arbete hos länsstyrelsen med att bilda ett naturreservat i delar av det tilltänkta koncessionsområdet i Kallak.
Men Henrik Blind, gruppledare för Miljöpartiet i Jokkmokk, ser yttrandet som en delseger för partiet.
– Man ska betänka att den S-ledda majoriteten bara för några år sedan sa att man skulle lyfta på hatten och välkomna gruvindustrin i Jokkmokk – till i dag där man har antagit en betydligt mer gruvkritisk hållning, säger han.