Vattenfall utreder ny reglering av Luleälven

Klimatförändringarna är både på gott och ont för Vattenfall. Dyra ombyggnadsåtgärder kan krävas i Luleälven – men mer vatten ger större intäkter från elproduktionen.

Suorvadammen får ta emot mer vatten i framtiden. Bildern visar västra grenen, där Vattenfall gjorde restaureringar på 2000-talet.

Suorvadammen får ta emot mer vatten i framtiden. Bildern visar västra grenen, där Vattenfall gjorde restaureringar på 2000-talet.

Foto: Kurt Engström

Jokkmokk/Gällivare2018-10-02 05:00

– Det finns ett alternativ till att bygga större magasin och vi har inte bestämt oss hur vi ska göra ännu, säger Claes-Olof Brandesten, dammsäkerhetschef vid Vattenfall.

Framtidsvädret blir varmare och blötare, enligt prognoser från klimatexperter.

Den mätning som Norrbottens Media hänvisade till förra veckan, där det slogs fast att medeltemperaturen i Kiruna ökat med 3,4 grader sedan år 1900, visade sig dock inte stämma. Enligt nya uppgifter från SMHI är ökningen i norra Sverige under samma period i stället ungefär två grader.

Läs mer: Så hotas Norrbotten av framtidsvädret

Läs mer: Turismbranschen på sin vakt

– Det vi ser är att vintrarna blir mer "ryckiga", säger Claes-Olof Brandesten. Varmare väder – och ibland även regn gör att snön smälter även under vintrarna. Snötäckena blir tunnare. Och vi räknar med att det ska fortsätta så i framtiden. Det ger högre flöden i Lule älv. Samtidigt kan flödena bli jämnare. Detta tillsammans gör att vårfloden troligen blir mindre i framtiden. Vattenfall räknar med att flödet i fjälltrakterna under de närmaste 50–100 åren ökar med hela 20–35 procent.

– Det är relativt färska siffror som vi fått från SMHI för några år sedan, säger Brandesten.

Läs mer: "Skrämmande att det ser ut så här"

Läs mer: Pilotprojekt kan ge renskötseln viktiga svar

Magasinen Satisjaure, Sitasjaure, Tjaktjajaure och Suorva påverkas mest. Möjligen också Akkajaure och Parkijaure, medan magasinen längre ned efter älven påverkas mindre, enligt Vattenfalls beräkningar.

– Just nu utreder vi om vi kan klara oss utan att behöva höja dammar eller bygga nya dammluckor. Det kan vara så att vi klarar oss inom gällande ramar genom att reglera på ett annat sätt. Ett jämnare och stadigare flöde. Det viktiga är att vi uppfyller kraven ur säkerhetssynpunkt. Samtidigt som vi måste vara mer alerta att hantera tillfälliga flöden, säger Claes-Olof Brandesten.

Hur påverkar det här korttidsregleringen?

– Jag kan inte bedöma det i detalj men utifrån förutsättningarna så kan det bli lite mindre utrymme för dem.

Vattenfall har sedan slutet av 1990-talet ett pågående arbete i mångmiljardklassen kring kraftverk och dammar i Lule älv.

– Vi har ökat säkerhetsmarginalerna för att dämma vatten och att kunna släppa förbi vatten när det blir fullt. En del av investeringarna är kopplade till klimatförändringar, annat till underhåll.

Märker ni redan av ett högre vattenflöde?

– Inte så att det är några situationer som ställer nya säkerhetskrav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om