– Hur ser säsongen ut? Behöver vi utveckla produkten efter nya förutsättningar på platsen? Det är ett utvärderingsarbete som pågår hela tiden, både hos oss och ute i företagen, säger Petronella Modin, tf vd på Swedish Lapland, turismföretagens branschorganisation.
Läs mer: Rekord i helst sluppit
Läs mer: Så hotas Norrbotten av framtidsvädret
Det mest påtagliga hotet är klimatforskarnas profetior om allt kortare perioder med snötäcke, som i framtiden kan slå hårt mot den omfattande vinterturismen med skidanläggningar, skoteråkande, pimpelfiske, ishotell och hundspannsturer, exempelvis.
– Det är ju en generell bild och vi vet att det sker förändringar även om det är över lång tid. De behöver vi förhålla oss till och kanske också prata om hur vi bromsar. Upplevelsen är hela tiden utgångspunkten. Behöver vi skruva och ställa om?
Att höja blicken är viktigt, menar Modin.
– Vi tittar på södra Sverige och även andra delar av världen. Vilka utmaningar de har och hur de har löst dem.
När tror du skidanläggningar i Norrbotten måste börja jobba aktivare med att spara snö?
– Det törs jag inte uttala mig om, även om det inte är uteslutet att det blir så. Det kommer ny teknik i att bilda snö också, något som är kopplat till forskning vid Luleå tekniska universitet. Vi behöver finnas i de tankarna också. Titta utanför boxen när det gäller utveckling.
Läs mer: Pilotprojekt kan ge renskötseln viktiga svar
Hållbarhetsaspekten är hela tiden viktig för Swedish Lapland, enligt Petronella Modin. Dels i påverkansarbetet kring resor, där tåg ger mindre negativ klimateffekt än flyg, och dels att ta i beaktande när det gäller olika typer av affärsutveckling.
Ett exempel är den ovanligt varma och torra sommaren i Norrbotten. Sannolikt en positiv effekt av klimatförändringarna för turismföretagare som verkar både i skärgården och i fjällmiljö.
– Vi har inga siffror för sommaren ännu, även om vi naturligtvis tror att besökandet ökat. Ska man titta på ökning av resenärer kopplat till klimat måste man nog göra det över längre perioder också. Men återigen, man måste utgå från platsen, vilka utvecklingsmöjligheter som finns och bedöma hur vi i såna fall ska förhålla oss till förändringen.
Modin menar att det inte är självklart att exempelvis satsa hårdare i skärgården bara för att intresset ökar.
– Vi måste tänka på vad vi lämnar efter oss. Kortsiktigt kan det vara lönsamt med extra turer, men det måste vara långsiktigt hållbart. Sedan har vi andra sidan av problemet, med exempelvis eldningsförbud. Vi behöver ha med det också.