I mitten av maj klev Monika Invall på jobbet som ny förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen i Haparanda. Hon har tidigare i många år jobbat på flera olika nivåer inom skolan i Haparanda, men kommer närmast från en roll som rektor och elevhälsochef på Kalix kommun. Till det nya uppdraget tar hon med sig tidigare erfarenheter.
– Man får med sig en annan syn när man kommer tillbaka efter att ha varit borta i några år, säger hon och tar ett exempel.
– Tilliten, att lita på professionen. Att låta professionen göra sitt jobb. Det upplever jag att där är det skillnad. Jag upplever att vi behöver bygga så vår organisation är tillitsfull och man litar på att vi tar bra beslut som gagnar hela Haparanda kommun och barnens utveckling.
Hon tror att tilliten finns där men att kommunen måste bli bättre på att synliggöra den, samtidigt menar hon också att det är skillnad i marknadsföringen mellan grannkommunerna. Monika Invall ser att det är viktigt att belysa det goda skolan gör.
– Annars är det som syns det som inte funkar och det har vi också.
Vi har tidigare berättat om betygen inom skolan i Haparanda. Förra året var bara 61,5 procent av de som gick ut årskurs nio i kommunen behöriga till gymnasieskolans yrkesprogram. Det var den lägsta andelen i Sverige. Enligt Monika Invall är motsvarande siffra för i år 57,3 procent.
– I dag har vi även på högstadiet varannan elev som inte klarar måluppfyllelsen, då tittar vi på sjuan och åttan. Där har vi kunnat konstatera att varannan elev saknar minst ett betyg.
Skolan i Haparanda jobbar också med en hög problematisk skolfrånvaro. På högstadiet ska snittet på frånvaron vara 21-22 procent.
– Det är högt. Om snittet ligger där vet vi att det finns en handfull som har väldigt hög problematisk skolfrånvaro.
– Där har vi blivit bättre på att med elevhälsan följa upp närvaron kontinuerligt, tar fram åtgärder när det är problematisk skolfrånvaro och försöker agera i tidigt skede.
Frånvaron är en bidragande orsak till betygsresultaten, menar förvaltningschefen, den psykiska hälsan är också viktig.
– Får vi eleverna att lyckas i undervisningen kommer de att må bra. Den psykiska hälsan är viktig. Får vi dem att lyckas kommer de må bättre och då kommer de även prestera bättre.
Sammanfattningsvis är måluppfyllelsen den stora utmaningen inom skolan i Haparanda, som Monika Invall ser det.
– Vi behöver få barn att lyckas, då är min och alla rektorers roll att skapa den organisation som behövs för det och ge förutsättningar, säger hon och fortsätter:
– Vi vet att samhällsstrukturen är annorlunda, det politiska läget, lågkonjunkturen. Vi vet att det påverkar våra barn och jag är nästan hundra procent säker på att den påverkan kommer medföra att elever får med det även i skolan.
Hur ser du på ditt jobb här framöver?
– Det är jätteroligt. Jag tror inte man går in i en sådan här sits om man inte tycker det är roligt att driva utveckling. Allt är inte enkelt, och det ska det inte vara, säger hon och fortsätter:
– Om det är lite motstånd börjar man tänka till. Att slå den där extra kullerbyttan gör att man kanske fattar rätt beslut. Vi har bra förvaltning och organisation så vi har goda förutsättningar att göra ett gott jobb tillsammans, ensam fixar ingen det.