Förvaltningschefen: "Måste säkerligen jobba ännu mer"

Försämrade meritpoäng och högre frånvaro än tidigare bland elever är några av utmaningarna inom skolan i Haparanda. "Flera med kanske problematisk frånvaro", säger Arja Martinviita, chef vid barn och ungdomsförvaltningen i Haparanda.

Arja Martinviita anser att det inte alltid handlar om resurser utan vad man har för resurser och att ha rätt resurser på rätt plats för att komma till ordning med utmaningarna som finns.

Arja Martinviita anser att det inte alltid handlar om resurser utan vad man har för resurser och att ha rätt resurser på rätt plats för att komma till ordning med utmaningarna som finns.

Foto: Kirsi Poikela

Haparanda2022-07-30 18:00

De senaste åren har frånvaron ökat bland elever inom skolan i Haparanda, uppger Arja Martinviita.  Men det är inte bara frånvaron som skolan brottas med. Skolresultaten bland många elever ser fortfarande ut att vara svaga, något som till viss del ska gå att härleda till pandemin. 

– Vi behövde utveckla resultaten redan innan pandemin och det är klart att den här perioden inte gjort det bättre, säger Arja Martinviita och kommer in på den ökande frånvaron.

 – Det har varit fortfarande högre frånvaro än vad det brukar varit tidigare, vi har också fått flera med kanske problematisk frånvaro, att det varit sådana som varit borta längre tider.

Betygen för detta läsår är i skrivande stund inte satta och vi tittar därför på läget från förra året. 

Enligt årsredovisningen för 2021 ser Barn och ungdomsförvaltningen att andelen elever med mycket låga studieresultat ökat.

Meritvärdet för elever i årskurs nio är enligt årsredovisningen det lägsta sedan 2017, då nuvarande beräkningsgrund för meritpoäng togs i bruk.

”Sänkningen av det totala meritvärdet beror på flickornas genomsnittliga meritvärde 185,3 som är det lägsta resultatet hos flickor sedan 2015 och en sänkning med 41 meritpoäng sedan 2020”, står det.

Även om siffrorna är från förra året misstänker Arja Martinviita att de ser liknande ut fortfarande. 

– Det är precis det här med flickornas resultat som vi ser att den trenden fortsätter även i år. 

För att försöka få bukt med svaga skolresultat och högre frånvaro än tidigare har skolan bland annat erbjudit lovskola för de som vill och känner att de har behov. Förvaltningen har också intensifierat arbetet med socialförvaltningen angående arbetet med elever som har problematisk skolfrånvaro. 

– Vi har också skapat studios där man kan jobba i mindre grupper, men a och o är att man är i skolan för det är jättesvårt att nå målen om du inte är på plats. Det här behöver vi fortsatt fundera på hur vi ska jobba vidare med.

I grund och botten tror Arja Martinviita att det är något i strukturen som gör att det blir lätt att stanna hemma. 

– Vi måste säkerligen jobba ännu mer med studie och yrkesvägledningen och motivera eleverna att på något sätt se de här framtidsbilderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!