Haparanda har lägst andel behöriga till yrkesprogram

Bara 61,5 procent av eleverna som i våras gick ut årskurs nio i Haparanda var behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Det är den lägsta andelen i Sverige.

Rektor Johannes Greiser säger att skolan följer eleverna och har försökt med olika insatser.

Rektor Johannes Greiser säger att skolan följer eleverna och har försökt med olika insatser.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2022-11-02 05:00

Vi har tidigare berättat om svaga resultat inom skolan i Haparanda.

Nu har ny statistik kommit från Skolverket. Enligt den var bara 61,5 procent av niondeklassarna i Haparanda behöriga till gymnasiets yrkesprogram 2022. Enligt Skolverket handlar det om en minskning med 11,1 procentenheter jämfört med året tidigare. Behörigheten är den lägsta som noterats i kommunen det senaste decenniet, men innebär också att Haparanda i våras hade den procentuellt lägsta andelen elever i Sverige som klarade behörigheten till gymnasiets yrkesprogram.

– Vi följer eleverna och har försökt med olika insatser. Det är inte så att man får en chock i slutet av läsåret, sedan är det inga bra siffror, säger Johannes Greiser, rektor vid Gränsskolan.

En parameter han tror kan ha påverkat resultatet de senaste åren är pandemin. 

– Vi har inte haft skolan stängd särskilt mycket men däremot har många elever varit hemma med förkylningssymptom. Det påverkar såklart resultaten också när det är så lång tid.

Ganska många familjer ska, enligt rektorn, följt finska rekommendationer vilket kan ha lett till mer frånvaro.

– Men det är nog inte bara den orsaken till att det är så, säger han.

– Resultat i årskurs nio är alltid resultat av tio års skolgång, så man måste titta på helheten.

För att vara behörig till gymnasieskolans yrkesprogram behöver eleven ha godkänt i åtta ämnen, varav matematik, svenska, och engelska är tre av dem. Många av eleverna som gick ut nian vid Gränsskolan i våras saknar ett ämne.

– Ett ämne som stuckit ut är framför allt matematik där man inte klarat sig, då blir man inte heller behörig.

Ser ni någon orsak till varför just matten sticker ut? 

– Vi ser att det delvis saknas grundläggande kunskap som man inte hinner bygga upp de sista tre åren heller, det är en del i det.

Skolan ser att elever med hög frånvaro i högre utsträckning också riskerar att inte klara målen. De har nu ett arbete tillsammans med elevcoacher vars uppdrag är att få elever att vara i skolan. En familjesamordnare jobbar också för att knyta ihop kontakten mellan skola och hem. 

– Det finns olika anledningar till frånvaro. Ibland kan det vara att elever mår dåligt, andra gånger kan det vara annat i hemmet. Man behöver hjälpas åt och då finns det ett koncept med elevcoacher och familjesamordnare som förhoppningsvis på sikt hjälper att få bort den värsta frånvaron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!