Hon är en av de som skrev brevet med det akuta nödropet till ansvariga chefer och politiker. Aurora Aurö har jobbat inom barnsjukvården i Malmfälten i tio år och allteftersom upplevt hur personalkrisen har förvärrats.
– De första åren var det bra med folk här, en stabil personalstyrka. Fantastiskt att komma hit som nyutbildad, säger Aurora som har en vidareutbildning inom barn och ungdomssjukvård.
Men på senare år har flera pensionsavgångar skett medan andra kollegor har gått vidare till bemanningsföretag, vilket har gjort bemanningen än mer sårbar.
– Jag jobbar själv med att göra scheman, var även enhetschef en period, men till slut orkade jag inte längre då det enda man gjorde var att leta folk.
Totalt arbetar cirka 13 fast anställda sjuksköterskor inom barnsjukvården. Årets sommarsemester sammanfaller dock med flera föräldraledigheter och även sjukskrivningar och därför tog Aurora initiativet till ett möte med ansvariga chefer redan i februari för att påtala den annalkande personalbristen.
– Men det gick inte att hitta några lösningar och nu är sommaren snart här.
I mitten av maj passade hon och kollegorna även på att ställa frågor till länschef Jonas Thörnqvist och divisionschef Pia Näsvall under deras besök på sjukhuset.
”Vi är i botten av verktygslådan”, var allt som Jonas Thörnqvist kunde säga då.
– Är det svaret man ska få när Thörnqvist samtidigt har sagt att förlossningsverksamheten inte kommer förändras under sommaren?
Mycket är ännu oklart inför semestrarna.
– Vi vet vilka vikarier som ska jobba första semesterperioden men det saknas ändå jättemycket folk. Vi täcker inte alla skift, så det blir att jobba ensam i stället.
I normala fall är det sex sjuksköterskor som avlöser varandra per dygn.
– Men vissa veckor i sommar blir det bara två i tjänst. Inte kul att gå på semester när kollegorna som blir kvar tvingas jobba ensamma.
Risken för ensamarbete skapar nu en stor stressfaktor för personalen.
– När det krisar och föds ett barn som mår dåligt, krävs det många som ska ta hand om det. I vissa situationer krävs två sjuksköterskor, två barnsköterskor och en läkare och alla har fullt upp då, säger Aurora.
Hon ser inte heller att avdelningen kan bedriva en vanlig mottagning och avdelning, då det inte finns resurser för att upprätthålla vårdplatserna.
– Om vi jobbar ensamma, kan vi inte hjälpa de nyfödda barnen om vi har andra patienter att ta hand om, därför kan vi inte ha några vårdplatser. Jag har svårt att se att förlossningen inte påverkas, när den är så beroende av oss. En extremt känslig fråga.
Så kallade riskförlossningar kan därför tvingas flyttas till Sunderby sjukhus i sommar.
– Vi vill inte skrämma upp folk men vi hoppas att det här sätter eld i baken på de som fattar besluten. Samtidigt känns det som att det redan är försent.
Nödropet från sjuksköterskorna skickades ut den 20 maj, även till alla styrande politiker, däribland Kenneth Backgård (SJVP) och övriga regionråd.
– Jag har bara fått ett svar tillbaka, från Backgårds sekreterare. Väldigt tråkigt, säger Aurora.
Hon nämner att Socialstyrelsen utfärdade en uppmaning redan för 20 år sedan om att personal i barnsjukvården i Norrbotten aldrig skulle jobba själva, på grund av riskerna att barn kommer till skada.
– Att gå till jobbet varenda dag och hålla tummarna för att inget allvarligt ska inträffa, känns inget bra. Vi har barn från nyfödda upp till 18 år, väldigt olika patienter som plötsligt kan dyka upp. Jag ser svårigheter att vi ska kunna ge dem den vård de har rätt till. Familjerna tvingas åka någon annanstans i stället.
Sjuksköterskornas främsta krav är att grundbemanningen inom barnsjukvården stärks men de är samtidigt väl medvetna om utmaningarna.
– Jag vet inte hur länge vi har haft ute vakanta tjänster men det är få sökande.
Hur ska problemet lösas?
– Mycket sitter i plånboken. Vi vill ha bättre lön men också bättre arbetsmiljö. Exempelvis vill vi ha en annan schemamodell. Då skulle det bli en attraktivare arbetsplats och enklare att lösa korttidsfrånvaro med mera.
Personalkrisen inom vården slår samtidigt som Malmfälten – precis som länet i stort – står inför en enorm tillväxt i den gröna nyindustrialiseringens spår, med förhoppningar om att 100 000 nya jobb kan skapas.
– Vi hoppas att det kommer arbetskraft som kan jobba hos oss också men vem blir sugen på att flytta hit, när barnsjukvården inte fungerar som den ska?
Aurora Aurö ska själv vara föräldraledig i sommar men utesluter ändå inte att hon tvingas rycka in för att täcka upp för någon kollega som är borta.
– Jag är alldeles för mycket samvetsmänniska, så det kommer säkert sluta med det. Men då får regionen öppna plånboken ordentligt, säger hon.