Utan sjuksköterskor, ingen patientsäker vård. Om läget vid Sunderby sjukhus beskrivs som katastrofalt är situationen vid Gällivare sjukhus enligt källor till Norr Media än värre. Krismöten avlöser varandra och trots att den första semesterperioden bara är drygt två månader bort, finns ingen färdig plan på hur sjukvården ska kunna bedrivas i sommar.
Barnsjukvården är ett område där det enligt uppgift inte går att få ihop tillräcklig bemanning för att hålla öppet. Det i sin tur hotar förlossningsverksamheten. Om barn ska skickas från Malmfälten till Sunderby sjukhus krävs personal för att bemanna ambulanstransporter, något som enligt uppgift inte finns.
Sjuksköterskebristen innebär också ett ansträngt läge inom den medicinska sjukvården och det befaras att det inte blir möjligt att ta emot patienter från exempelvis särskilda boenden. Jonas Thörnqvist är divisionschef för länssjukvård 1 inom Region Norrbotten, säger att det inte finns några planer på att stänga Gällivare sjukhus eller delar av det under sommaren.
– Det går inte, det är ett av våra viktigaste sjukhus. Men läget är extraordinärt inför denna sommar, vi har sagt inför många somrar att det är det värsta läget någonsin, nu känns det verkligen så. Under många år har vi förlitat oss på att få svar på de avrop vi gör för att få in hyrpersonal, men nu får vi knappt några svar. Hela Sverige vill hyra in personal och det är klart att många då väljer att arbeta på eller nära sin hemort framför att komma hit.
Det kommer att bli kraftiga neddragningar på Gällivare sjukhus, men exakt hur det kommer att se ut kan Jonas Thörnqvist inte svara på i dag.
– Akuten måste ha öppet, det måste finnas vårdplatser där. När det däremot gäller planerad verksamhet inom barn- och vuxenpsykiatrin, medicin, kirurgi och ortopedi, då gäller att allt som kan vänta får vänta. Gällivare sjukhus kommer att tillhandahålla den mest angelägna vården.
I den ingår den barnsjukvård som krävs för att barn som blir förlösta i Gällivare måste kunna komma in på en avdelning för vård, om de exempelvis är födda för tidigt. Viss möjlighet att minska ned den vården finns, då sjuktransporter kan ske med helikopter, enligt Jonas Thörnqvist.
Kan det bli så patienter från Malmfälten skickas till Sunderbyn för att föda barn?
– Nej, vi har inte diskuterat att avbryta förlossningsverksamheten i Gällivare.
Kan alla som bor i Malmfälten vara säkra på att de får en trygg och säker vård om de behöver i sommar?
– När det gäller det akuta omhändertagandet, tveklöst ja. När det gäller sjukvård som inte är akut eller superakut, då får man räkna med att vänta eller att med resa någonstans för att få den. Det jobbas för fullt med att prioritera och koncentrera verksamheten, mottagningar och avdelningar ska slås ihop.
Jonas Thörnqvist påpekar att regionen avvaktar besked från de avrop som gjorts gällande bemanningspersonal. Liksom tidigare år ska personal erbjudas att mot ekonomisk ersättning flytta semestrar och ta extra arbetspass.
– Verksamheten ska i princip halveras under åtta veckor och då ska man också förstå att vi redan i dag är i ett läge som är på sommarnivå. Det finns inga extra resurser att ta av.