Självkritisk efter vego-dramatik

Den vegetariska tisdagen på skolmatsedeln i Gällivare skapade förra veckan stor diskussion i sociala medier. Nu tar den ansvariga nämnden tag i problemet. ”Det blev dåligt sjösatt”, säger Eva Alriksson (M).

Omstart. Eva Alriksson (M) lovar att förbättra dialogen med föräldrarna om den vegetariska skoldagen i Gällivare.?

Omstart. Eva Alriksson (M) lovar att förbättra dialogen med föräldrarna om den vegetariska skoldagen i Gällivare.?

Foto: Lars-Göran Norlin

Gällivare2015-09-22 22:05

Förra veckans vegetariska inslag i skolmatsedeln har gjort att barn- utbildnings- och kulturnämnden får krypa till korset. Det var ett beslut i kommunfullmäktige efter en motion om en köttfri dag i skolan som ledde till stora diskussioner i sociala medier. NSD pratade då med Johanna Modig som var kritisk till verkställandet.

– Vi äter mycket kött här uppe och det är jättebra att barnen får prova, men föräldrarna borde ha fått tycka till innan politikerna tog ett beslut, sade hon då.

LÄS MER: Vegetarisk skolmat upprör föräldrar

I nämnden är man självkritiska till hur införandet av den vegetariska dagen skett.

– Det blev dåligt sjösatt och nu måste vi reparera skadorna. Det har inte funnits dialog mellan de som äter maten och de som tillagar den och det var meningen att vi skulle gett ut information till föräldrarna, säger Eva Alriksson (M), ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden.

Nu har förvaltningschefen tagit tag i frågan och ska strukturera upp det fortsatta genomförandet av köttfri tisdag. En stor del av kritiken berodde på själva maträtten, som bestod av ris och bruna bönor.

– Jag tror inte det rör sig om kunskapsbrist kring vegetarisk matlagning. Jag är helt trygg med att vi kommer att lösa detta, däremot kommer barnen inte att serveras bruna bönor mer, säger Eva Alriksson.

KRÖNIKA: "Hur kan vi ens ifrågasätta vegetarisk mat?"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om