Vegetarisk skolmat upprör föräldrar

Gällivare kommun införde köttfri tisdag i skolmatsedeln. Något som upprör föräldrar på Facebook.

Kritisk. Johanna Modig är emot vegetariska tisdagar i??kommunens skolor.

Kritisk. Johanna Modig är emot vegetariska tisdagar i??kommunens skolor.

Foto: Privat

GÄLLIVARE2015-09-17 17:37

Enligt organisationen Köttfri måndag har upp emot 40 procent av Sveriges kommuner en köttfri dag. Gällivare kommun är en av dessa då det införts köttfria tisdagar i alla skolor och förskolor.

Initiativet kommer från den tidigare gymnasieeleven Moa Runnman Bäckström. Förra året gjorde hon ett specialarbete där hon lyfte fram miljöaspekten och hur djur behandlas inom industrin.

Därefter lyfte flera politiker motionen om en köttfri dag i förskolor och skolor vilken sedan bifölls i komunfullmäktige. En av politikerna är Margareta Henricsson (NS).

– Att äta vegetariskt ligger i tiden. Det är näringsrik mat och innebär inte bara morötter och ärtor så jag förstår inte kritiken.

I Facebookgruppen Gällivaremammor kritiseras beslutet. I tisdags genomfördes den första vegetariska dagen vilket föranledde ett inlägg på sidan under torsdagen.

Tre timmar senare hade 40 kommentarer gjorts, varav flera av dessa lett till egna diskussionstrådar.

– Det är fel att man tar bort valfriheten eftersom det finns vegetariska alternativ. Det känns som att att kommunen sätter sig över familjen. Det finns andra sätt att vara miljömedveten på, säger Johanna Modig.

Hon säger att hennes son inte är van vid vegetarisk mat och att det blir en kulturkrock.

– Vi äter mycket kött här uppe och det är jättebra att barnen får prova, men föräldrarna borde ha fått tycka till innan politikerna tog ett beslut.

– Smaken är konservativ och följden blir att många barn går hungriga. Det påverkar deras ork och inlärning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om