Beskedet i LVU-härvan: De två anställda sparkas

Samordnaren och handläggaren vid socialtjänsten i Gällivare har nu formellt fått sparken och har därmed fått lämna arbetsplatsen utan någon ekonomisk kompensation.

Samordnaren och handläggaren fick sparken efter flera månaders överläggning, något som väckt kritik från flera håll.

Samordnaren och handläggaren fick sparken efter flera månaders överläggning, något som väckt kritik från flera håll.

Foto: Montage: Elisabeth Hedman

Gällivare2024-03-01 11:17

De två anställda stängdes av efter att kommunen tillsatt en utredning av hanteringen av ett antal barnärenden med koppling till LVU, Lagen om särskilda bestämmelser för vård av unga. Utredningen inleddes i oktober och resultatet visade på flera allvarliga brister, missförhållanden och misstänkta olagligheter i handläggningen av barnärendena. 

Ytterligare en anställd stängdes av samtidigt, men valde själv att avsluta sin anställning efter avstängningen. 

De två som har fått sparken är, som NSD tidigare avslöjat en samordnare, som har haft en arbetsledande roll och en socialsekreterare som har arbetat som handläggare. Båda har varit anställda vid enheten för barn och unga. I slutet av november kom beskedet att de två skulle sparkas, men överläggningen mellan arbetsgivare och de anställda drog ut på tiden. Båda har varit avstängda med full lön fram till nu. 

Från kommunledningens sida har det varit tyst om exakt vad som har legat till grund för avskeden, men enligt källor till NSD rör det sig om grovt tjänstefel från samordnarens sida och försummelse från handläggarens. De två har under en längre tid arbetat nära tillsammans. 

Ett avsked innebär att anställda skiljs från anställningen omedelbart och får ske i de fall där arbetstagaren grovt har åsidosatt sitt uppdrag och sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren. 

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det ovanligt att anställda får sparken på detta sätt. Den som sparkas har inte rätt till lön eller andra anställningsförmåner. 

De sparkades fackliga företrädare har rätt att begära så kallad tvisteförhandling med arbetsgivaren om avskedandet, något som ska ske inom två veckor räknat från den 27 februari, då avskedandena verkställdes. 

Om de sparkade önskar begära skadestånd med anledning av avskedandet ska arbetsgivaren meddelas inom fyra månader. 

Både samordnaren och handläggaren är sedan tidigare polisanmälda av kommunen och flera föräldrar för dataintrång efter misstankar om att de olovligen ska ha gått in i barns journaler. 

Vi söker Lennart Johansson, tillförordnad kommundirektör i Gällivare. Vi försöker även nå de två sparkade medarbetarna. En av dem säger till SVT Norrbotten att hon inte kommer att ge sig och att hon kommer att ta ärendet vidare till domstol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!