Eric Hietala, konsult med många års erfarenhet av tvisteförhandlingar mellan arbetsgivare och fack i Göteborgs stad, är förvånad över att den här delen av processen tagit så lång tid. Det brukar vara rättstvisten som avskedet kan leda till som brukar kunna dröja, ibland i flera år.
– Det måste vara Sverigerekord i förhandlingstid, säger han.
Den 30 november fick en samordnare och en socialsekreterare vid enheten för barn och ungdom besked om att de ska sparkas. Orsaken är enligt NSD:s uppgifter grovt tjänstefel respektive försummelse.
Anställda inom offentlig sektor, kommuner och myndigheter, som medvetet gör fel eller slarvar med sitt uppdrag på ett sätt som innebär att de bryter mot lagen kan anmälas för tjänstefel.
Trots att snart tre månader har gått sedan överläggningen inleddes har de anställda ännu inte avskedats. Båda är avstängda med bibehållen lön. Samordnaren tjänar 47 000 kronor och socialsekreteraren 41 000 kronor i månaden. Till det kommer kostnader för arbetsgivaravgifter, sociala avgifter och semesterersättning.
– I normala fall brukar processen ta någon vecka. Det kan bli ett snack över en kopp kaffe där arbetsgivaren rent allmänt informerar de fackliga företrädarna om grunderna till varför man har valt att fatta ett så drastiskt beslut som att avskeda. Parterna diskuterar och ibland kan de till och med komma överens om att arbetstagarna själv säger upp sig hellre än att ha ett avsked i sin ryggsäck, säger Eric Hietala.
Enligt NSD:s källor ska kommunen ha erbjudit samordnaren och socialsekreteraren fem månadslöner var. Kravet från deras fackliga företrädare uppges vara det dubbla, vilket skulle betyda att kommunen i så fall får betala långt över en miljon kronor ytterligare för att lösa ut dem. Det ska tilläggas i sammanhanget att socialnämnden för närvarande ligger 108 miljoner kronor minus i sin budget.
Socialchefen Annette Viksten Åhl och personalchefen Anna Johansson Miettinen förhandlar från arbetsgivarens sida, men båda har avböjt att kommentera med hänvisning till att det handlar om personalärenden.
Den politiska oppositionen i Gällivare har begärt att socialchefens delegation att hantera ärendet omprövas eftersom de ser henne som jävig, men det har inte skett. De anser att förtroendet är förbrukat.
– Hon som socialchef har varit en del av hela den här hanteringen av barnärenden. Det var också hon som anställde åtminstone en av de nu varslade handläggarna, sa Lars Alriksson (M) i en tidigare artikel i NSD.
Oppositionen har också i ett särskilt yrkande till kommunstyrelsen krävt att samordnaren och socialsekreteraren "skyndsamt avskiljs från sina tjänster".
Annette Viksten Åhl svarar via sms att hon, eftersom hon fortfarande har kvar sin delegation, har politikernas förtroende att fatta beslut om samordnaren och handläggaren.
Malin Fröjmark representerar de två anställda från Akademikerförbundet SSR. Hon skriver i ett mejl att förbundet inte kommenterar förhandlingar i pågående individärenden.
"Som vi tidigare uttalat oss om i media har arbetsgivaren hanterat situationen inom socialtjänsten på ett mycket anmärkningsvärt sätt och flyr från sitt ansvar", skriver hon.