Dömd för medhjälp till mord bodde hos kommunanställd

En 19-årig HA-supporter dömdes för medhjälp till mord på en ung kvinna i Notviken. Vid tiden för mordet var han skriven på en adress tillhörande en anställd vid socialförvaltningen i Gällivare. "Jag diskuterar inte personalärenden i media", säger socialchef Annette Viksten Åhl.

Annette Viksten Åhl och Johannes Sundelin säger att de inte tänker diskutera personalärenden i media.

Annette Viksten Åhl och Johannes Sundelin säger att de inte tänker diskutera personalärenden i media.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-06-15 05:00

Den anställda har arbetat med myndighetsutövning kopplat till flera av LVU-ärendena i Gällivare de senaste åren. Vi kan nu avslöja att personen anställdes hos socialförvaltningen trots att hen 2019 dömdes till böter för att olovligen förfogat över pengar som tillhörde en annan person.

Den anställda har tills för något år sedan också haft skulder hos kronofogden på omkring en halv miljon kronor. Förra sommaren genomförde polisen en husrannsakan i den lägenhet som Gällivare kommun ordnat år den anställda. Orsaken var att den 19-årige man som dömdes till sex års fängelse för medhjälp i det brutala mordet på Notviken förra sommaren var skriven på den anställdas adress vid tiden då mordet begicks.

Den anställda var tidigare 19-åringens socialsekreterare och har vid två tillfällen haft honom skriven hos sig. På adressen i Gällivare skrevs han efter att han dömts till fängelse i ett stort utpressningsmål. 19-åringen är även känd supporter till Hells Angels. I ett förhör som hölls med den anställda efter mordet i Notviken beskriver hen sig själv som 19-åringens extraförälder.

I en intervju som gjordes tidigare i år med socialchef Annette Viksten Åhl och socialnämndens ordförande, socialdemokraten Johannes Sundelin, fick de båda frågor om hur socialförvaltningen kontrollerar bakgrunden hos personer som anställs. Att det under en människas liv har "hänt saker eller begåtts misstag" behöver enligt Johannes Sundelin inte betyda att det är omöjligt att få arbete inom socialförvaltningen.

– Men jag bestämmer inte om personalpolicys, sådana beslut ligger under kommunstyrelsen, säger han.

Enligt Annette Viksten Åhl lämnar sökande till tjänster inom socialförvaltningen in intyg och betyg i samband med jobbansökan och arbetsgivaren kontrollerar även referenser.

– Man ska ha rätt utbildningsbakgrund och erfarenhet. När man går in och jobbar som handläggare till exempel, då kan det vara så att man är nyutexaminerad. Därför är det så viktigt att det finns handledning från erfaren personal.

Är det okej att anställda förekommer i belastningsregistret?

– Det beror ju på vad det är.

Ni har en anställd som dömdes till böter och har haft en dömd kriminell skriven på sin adress, är det lämpligt när man jobbar inom socialförvaltningen?

–Jag diskuterar inte personalärenden i media.

Kände ni till det när personen anställdes?

– Jag kommer inte att svara på det. Vi kollade referenser, gjorde tester, allt som vi ska göra.

Så man behöver inte lämna utdrag ur polisens register för att få jobba hos er?

– Det är lite olika, jobbar du med barn ska du göra det, på förskolan, skolan.

Men ni handlägger ju ärenden som rör barn, finns det inte samma krav då?

– Inte än.

Den anställda har tidigare varit verksam i flera andra länskommuner. I en av dem hade hen tidsbegränsade anställningar mellan 2018 och 2020. Under hens tid där JO-anmäldes kommunen och fick kritik i ett ärende där hen var en av utredarna.

Vi har sökt den anställda, som via e-post meddelar att hen återkommer när "fackets jurister" har tittat på intervjufrågorna. När det gäller strafföreläggandet hävdar den anställda att pengarna swishats till hen i samband med en försäljning. Skälet till att hen inte swishade tillbaka pengarna var enligt egen utsago rädsla för att anklagas för penningtvätt.

Hen uppger också att 19-åringen varit skriven på hens adress under lång tid och att orsaken till det inte "ska läggas ut i en tidning". I förhör med den anställda efter mordet framgår det att 19-åringen vistats på adressen ibland, men att han inte varit permanent bosatt där. Den anställda säger att hen lämnat in ett utdrag ur belastningsregistret i samband med hen anställdes vid socialförvaltningen i Gällivare.

19-åringen som dömdes för medhjälp till mord var skriven på den anställdas adress i Gällivare.
19-åringen som dömdes för medhjälp till mord var skriven på den anställdas adress i Gällivare.
Skriven hos den anställda

19-åringen misstänktes inledningsvis för mord, men dömdes för medhjälp. Han har vid två tillfällen flyttat hem till sin tidigare socialsekreterare, samma person som 2020 anställdes vid socialförvaltningen i Gällivare. Domen överklagades till hovrätten, men rätten beslutade om fortsatt häktning. Dom i hovrätten meddelas den 17 juni.

Sommaren 2019 fick den anställde ett strafföreläggande och böter. Den anställda har fortfarande bild på den dömde 19-åringen på sin Facebook. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!