Fordon och material säljs på auktion för att täcka skulder

Totalt rör det sig om 829 miljoner kronor som riktats i fordringar mot de fem bolagen som kopplas till konkurshärvan i Gällivare. Ännu pågår arbetet med att lokalisera de runt 100 fordon som ska finnas i bolagen.

Databoxen från kranbilen har plockats ut.

Databoxen från kranbilen har plockats ut.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2024-09-12 00:01

Nyheten i korthet

  • En konkursboauktion har genomförts med koppling till fem företag i en stor konkurshärva i Gällivare. Auktionen är en i raden som hålls för att få fram medel för att betala tillbaka fordringsägare.
  • Totalt rör det sig om 829 miljoner i fodringar som riktats mot de fem konkursade bolagen.
  • Fordon tillhörande företagen, eller som är under leasingavtal, har försvunnit och arbetet med att lokalisera dem pågår fortfarande. Totalt handlar det om att lokalisera över 100 fordon som försvunnit.

Sprayflaskan med smörjmedel har åkt fram och efter några få justeringar så indikerar värderingsmannen, Janne Juntti, att det är dags att starta motorn på kranbilen.

undefined
Här lyssnar saklagaren Thomas Bergström efter missljud från kranbilens motor.

Inne i förarhytten sitter Thomas Bergström framåtlutad och lyssnar efter missljud. Han far därefter med van blick över instrumenten som kontrollerar vad som fungerar. I rollen som saklagare, som han själv kallar sig, befinner han sig i Gällivare på uppdrag av ett företag i Stockholmstrakten för att inspektera en kranbil som lagts ut på auktion. Kranbilen är ett av 27 objekt som gått ut på auktion, en i raden av auktioner som hålls kopplat till konkursboet som består av fem företag som ägts av Gällivareföretagaren Jonny Uvén.

undefined
Databoxen från kranbilen har plockats ut.

– Någon har tagit bort databoxen i kranbilen. Utan den går det inte att använda alla funktioner i kranen så som att få ut stödbenen. En sådan dator är inte det lättaste att få tag i och jag förstår inte varför någon tagit ut den. Den passar ju bara till den här typen av kranbil, säger Thomas Bergström.

undefined
Gruvlastare som varit ute på auktion.

Arbetet med att lokalisera fordon har snart pågått ett år. De tillhör de fem bolagen eller ligger under leasingavtal och då ägs de av kreditutföraren. Totalt ska det röra sig om drygt 100 fordon som försvunnit från de fem bolagen. Uppdraget att återfinna fordonen har visat sig var en stor utmaning, såpass stor att konkursförvaltaren tagit in en extern aktör som haft uppdraget att försöka bringa till rätta den försvunna fordonen.

undefined
Värderingsmannen Janne Juntti och auktionsförrättaren Bertil Sjöö har haft stora utmaningar att försöka återfinna fordon kopplade till de fem konkursade företagen.

– Vi har försökt att utreda och har bland annat åkt helikopter över fastigheter som vi fått tips om, men det är mycket som vi inte har fått tag i. Senast förra veckan hittade vi ett fordon i skogen, säger auktionsförrättaren Bertil Sjöö.

Totalt rör det sig om 829 miljoner kronor i fordringar som ska ha uppstått genom att fordon som köpts eller leasats flyttats mellan de fem bolagen och därmed kunnat belånas. Något som medfört att bolagen på pappret sett ut att ha gjort stora vinster. Vinster som också bedömts som stora sett till antalet anställda vid respektive bolag.

Sedan november förra året då det första bolaget, Calimec AB, försattes i konkurs har konkursförrättaren, Lars Lundberg, jobbat med att sammanställa de fem bolagens konkursbo. Det står nu klart att det i det bolaget finns tillräckligt med tillgångar för att andra än de prioriterade fordringsägarna ska kunna få pengar tillbaka.

– De övriga är det mer osäkert om hur det förhåller sig. För dem har vi banker och finansiärer som har företräde och de ser ut att kunna få betalt, däremot är det mer osäkert hur det ser ut för myndigheter som Skatteverket och underleverantörer, säger han.

undefined
Här är en av två gruvlastare som sålts på exekutiv auktion.

Upplägget med att kunna föra över och belåna samma fordon har kunnat genomföras på grund av att många av fordonen, såsom gruvlastare, kranbilar och dumprar inte haft ett regelrätt registreringsnummer. Utan enbart ett serienummer.

– Det har visat sig svårt för leasingbolagen att kunna bevisa att de faktiskt står som ägare till en del av fordonen på grund av att serienumret rapporteras in felaktigt, säger Bertil Sjöö.

undefined
De här två lastbilarna har hunnit ha fyra olika ägare under de närmsta året.

En annan situation som uppstått är att det dykt upp nya ägare på fordon som lagts ut på auktion.

– Vi har två lastbilar här där det är en annan som menar att det är han som äger dem, säger Bertil Sjöö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!