En långtradare dundrar förbi efter E10 när vi svänger in på grusvägen. Termometern visar -23 grader och ett dunlätt snötäcke ligger efter vägen fram till målet.
Där blir det stopp.
Vägen som leder till Jonny Uvéns mycket exklusiva villa i skogarna norr om Gällivare är oplogad och under en driva av snö skymtar en avspärrningsbom.
På en stolpe intill bommen informerar ett övervakningsbolag om att säkerhetsåtgärder är vidtagna vid fastigheten.
Ett äldre par som bor i närheten av korsningen förklarar att det är relativt länge sedan de träffade Jonny Uvén.
– Han var in här och frågade om han fick sätta upp bommen. Han hade tydligen haft problem med stölder, säger mannen som i övrigt bara har gott att säga om Uvén.
– Jo, han har alltid varit jättetrevlig.
Där, några kilometer bortanför bommen, finns en av de storslagna villor som Jonny Uvén har uppfört de senaste åren.
Den här vinterdagen riktas fordringar på totalt 829 miljoner kronor mot de fem bolagen som är försatta i konkurs. 107 miljoner av den summan är mot närstående bolag i härvan.
Den senaste av konkursbouppteckningarna som inkommer till Stockholms tingsrätt är kopplad till Calimec Europe AB.
I det fallet är summan 423 miljoner kronor.
Övriga fordringar mot Jonny Uvéns bolagssfär är dessa:
- Eurorock AB, i konkurs 15 maj 2023: 85 miljoner kronor.
- Win industri AB, i konkurs 15 maj: 47 miljoner.
- Euro.J.Crane AB, i konkurs 25 september: 167 miljoner.
- Euro.J.Ore AB, i konkurs 9 oktober: 107 miljoner.
Som vi avslöjade i höstas, kördes maskiner upp från järnmalmsgruvan i Malmberget på anvisning av konkursförvaltaren, advokaten Lars Lundberg, verksam vid 7 Wise advokatbyrå i Stockholm.
Lundberg uppgav då i en intervju att han kunnat säkra en hel del tillgångar under besöket i Malmfälten.
– Det har jag gjort. Och det pågår försäljning, i första hand genom auktionsförfarande. Sedan i detalj, vad det handlar om för försäljningsintäkter och så vidare, det är lite för tidigt att säga något om det, säger han i en intervju i september.
Advokaten konstaterar vidare att ett stort problem är att företrädaren för bolagssfären inte går att nå.
– Jag har ju haft möten med honom och träffat honom i maj, juni och den första veckan i juli. Men efter det har jag inte haft några kontakter alls. Han går inte att nå helt enkelt.
På vilket sätt skulle det kunna förenkla processen?
– Det är ju så att en ställföreträdare för ett bolag i en konkurs har en upplysningsskyldighet mot konkursförvaltaren. Att lämna information om var tillgångar finns och vem som äger tillgångarna.
Två av lastmaskiner av märket Sandvik har enligt uppgifter sålts till företaget Euromining AB som i dag sköter lastning av malmen och transporter i gruvan.
En affär på cirka 20 miljoner kronor.
Den 15 maj 2023 försätts Win Industri och Eurorock i konkurs. Då har vi några veckor tidigare presenterat nyheten om 48-miljonersstämningen.
Bland anställda i de olika bolagen sprider sig oron över framtiden när fordringar på 100-tals miljoner riktas mot företagsimperiet.
– Sista månaderna var dom sen med lönerna. Då började jag tänka: "det här bådar inte gott". Det var många sådana signaler, säger en kvinna i 25-årsåldern som har arbetat i ett av Uvéns bolag.
– I samma veva var dieselkorten spärrade när man kom för att tanka. Men vår depåchef sa att det bara var en dipp, att det skulle ordna sig. Men det synade man ganska snabbt, säger en manlig kollega till henne.
I juni var han i kontakt med Jonny Uvén på telefon. Då hade han precis sagt upp sig.
– Han tyckte att jag skulle sitta lugn i båten.
Hela härvan grundar sig i uppblåsta omsättningar. Det påstår konkursförvaltarna och flera aktörer i branschen.
Gustav Kling, advokat och konkursförvaltare, är tydlig med hur han ser på upplägget.
– Jag anser att bolagen har fakturerat varandra med bluffakturor där hela eller delar av beloppen varit fiktiva, med syfte att blåsa upp bolagens omsättningar, säger Gustav Kling när härvan tar fart.
En man med professionella kunskaper i ämnet företagande, och som har god kännedom om bolagssfären i Gällivare, tecknar en bild av en snöboll som börjar rulla åren innan kraschen.
– Inte tänkte han från första början att det skulle gå så här, säger mannen, som med hänsyn till sin arbetssituation vill vara anonym.
Precis som konkursförvaltaren menar han att den sammanlagda omsättningen på drygt 1,4 miljarder i de fem bolagens bokslut för 2022, med 134 anställda, är en omöjlighet.
– Han kan maximalt har en omsättning på 1,7 miljoner per anställd på grund av storleken på maskinerna han har. I andra bolag ligger en normal omsättning lägre, runt en miljon per anställd. Verkligheten kanske är en total omsättning på 400 miljoner.
Varför tror du det blev så här?
– När du äger många bolag, då har du ofta dem i en koncern, med samma bokslutsdatum. Då kan du inte dribbla med siffrorna mellan bolagen. Men han har haft många bolag, med olika bokslutsdatum.
Det innebär att Jonny Uvén haft möjligheten att blåsa upp omsättningen i bolagen genom att fakturera mellan dem, enligt uppgiftslämnaren.
– Då blir bankerna lyriska och du får låna hur mycket pengar som helst.
En bit in på sommaren 2023 är fodringarna från finansbolag och banker mot Uvéns bolagssfär astronomiska. I början av juni säger Avida finans upp en kredit på 12 miljoner kronor till Calimec Europe.
Kravet mot Jonny Uvén i det fallet ligger i början av juli på 10,2 miljoner kronor.
Några veckor senare, i en förhandling om kvarstad i Stockholms tingsrätt, presenteras nästa tunga krav mot honom. Kärande är Nordea bank som tidigare har beviljat en kredit på 15 miljoner kronor till Eurocrane.
En kredit där 12,8 miljoner påstås ha utnyttjats.
I protokollet efter förhandlingen framkommer det att advokaten Olle Flygt fört fram uppgifter om att maskiner har flyttats och i vissa fall förstörts.
"Fara är i dröjsmål eftersom Eurocrane innehar lättrealiserad egendom och har uppvisat synnerligen illojalt beteende i form av bland annat dubbelfinansiering och försök att flytta egendom utomlands."
Flygt uppger vidare att Nordea har varit i kontakt med Jonny Uvén vid flera tillfällen under våren och bett honom redogöra för hans syn på stämningarna mot honom. Han har då förklarat att han utsatts för en komplott och därför bestrider allt som påstås.
Enligt advokaten har Uvén sagt: "Det är rent förtal."
Under några dagar i september körs maskiner och annat material upp från LKAB:s underjordsgruva som blivit kvar efter att Jonny Uvéns bolag kastats ut. Det är bland annat ett antal lastmaskiner av märket Caterpillar, borriggar och otaliga containers med material.
Enligt den manlige uppgiftslämnaren ska även bolag försökt köpa loss maskiner som ägdes av Jonny Uvéns företagssfär av konkursförvaltaren, men utan framgång.
Maskinerna var finansierade med pengar från mer än ett finansbolag vilket stoppat affären.
Anledningen till att just detta upplägg har kunnat ske är att maskiner verksamma i gruvindustrin bara har chassinummer, inte registreringsnummer.
– Du kan in princip få finansiering fem gånger på samma maskin, för det finns ingen koll, säger han.
Många har förlorat sin arbeten i spåren av bolagskraschen. Men ingen av de vi har varit i kontakt med har blivit särskilt hårt drabbad.
I Malmfälten råder ingen brist på arbeten kopplat till industrin och många jobbar i dag i samma bransch.
En man, som har arbetat i ett av Uvéns bolag, berättar att han fått full ersättning för utebliven lön, men förlorat runt 60 000 kronor i innestående kompledighet och semester.
– Nog är det surt. Men det var inga pengar jag hade, så jag lider inte på det sättet.
De som blivit av med sina arbeten har i de flesta fall fått full ersättning från den statliga lönegarantin, upp till fyra så kallade prisbasbelopp. Totalt 214 000 kronor.
Något som har skett efter att anställda eller konkursförvaltare begärt bolagen i konkurs.
– Det kom pengar i november. Jag har inte förlorat desto större summor, kanske någon tusenlapp, säger Emil Rova som blev av med sitt arbete på Euro.J.Crane och i dag är anställd av LKAB.
Ett stort antal företag har också drabbats hårt. Fakturor för arbeten eller tjänster utförda åt något av Jonny Uvéns bolag är i dag obetalda.
– Jag fick inte betalt och det lär jag inte få heller. Och det är nog många som ligger före i "pipen" för att få betalt, säger en man som verkar i transportbranschen och som har en fordran på drygt 80 000 kronor till ett av bolagen.
– Men du kan inte lägga energi på det där. Det är ju en massa miljoner som är borta. Det här har skadat hela entreprenadbranschen i Sverige
Företagaren vill vara anonym. Risken finns annars att han skadar sina affärsrelationer i Malmfälten, menar han.
Vi har utan framgång sökt Jonny Uvén för kommentarer.
Rättelse: I en tidigare version fanns en bild över industriområdet där bland annat Jonny Uvéns firmor finns. Firmorna som är grannar med Euro.J.Crane, Win Industri och Calimec har ingenting med konkurshärvan att göra.