Akuten krisar – så svarar chefen: "Vi ser över scheman"

Trots rekryteringskampanjer står den krisande akutmottagningen i Gällivare med endast en vikarie i sommar. Nu hotas personalens semesterplaner. "Vi behöver se över scheman", säger verksamhetschef Helena Fredriksson Ågren.

Helena Fredriksson Ågren

Helena Fredriksson Ågren

Foto: Läkarjouren

Gällivare2022-06-08 15:00

Läget är kritiskt för akutmottagningen vid Gällivare sjukhus, som i skrivande stund har 316 olösta skift i sommar och endast en vikarie

Helena Fredriksson Ågren, verksamhetschef för akutmottagningarna och IVAK enheterna i länet, klev på sitt uppdrag vid årsskiftet och är väl medveten om problemen.

– Vi har jobbat med bemanningen sedan i februari på olika chefsnivåer, har försökt annonsera, rekrytera från utlandet och genomfört olika kampanjer, säger Helena Fredriksson Ågren som själv slutar inom Region Norrbotten i höst för ett nytt jobb som verkställande direktör för Läkarjouren

Bland annat har erbjudanden från regionens sida gått ut om att personal söderifrån erbjuds extra lönepåslag, gratis resa och kostnadsfritt boende för hela familjen om de kommer till Malmfälten i sommar. 

– Men tyvärr gav det inget resultat för akutmottagningen i Gällivare, säger Fredriksson Ågren.

Regionen var tidigt ute med avrop från bemanningsbolagen men även det gav en mycket klen utdelning.

– Vi har bara lyckats rekrytera en bemanningssköterska till akuten. Det finns inte tillräckligt med människor här. Det finns verkligen inte det i norr, säger verksamhetschefen.

Hon beskriver också stora utmaningar med att locka bemanningspersonalen den här tiden på året.

– Som bemanningssjuksköterska väljer du dina arbetstider själv, och under högsommaren och i samband med storhelger jobbar man oftast inte. Därför är det alltid svårare att få tag på bemanningssjuksköterskor när folk vill vara lediga.

I dag gäller dessutom tolv månaders karensregler för bemanningspersonalen, innan de åter kan jobba för Region Norrbotten. Borde karenstiden sänkas?

– Ja, det tycker jag i det akuta läget. Vi vrider och vänder på alla stenar, allt behöver beaktas inför stundande sommar. Men vi vill egentligen inte att vår ordinarie personal ska gå över till bemanningsbolagen, vilket kan bli konsekvensen av ändrade karensregler.

Hur ser du på riskerna när akuten i Gällivare blir så underbemannad i sommar?

– Konsekvenserna blir längre väntetider och missnöjda patienter. Vi måste klara vårt uppdrag och prioritera de som är sjukast. Därför håller vi på att göra en riskanalys som färdigställs nu. 

Akuten i Gällivare har också blivit mer belastad de senaste åren, bland annat när jourläkarverksamheterna i Jokkmokk och Pajala har avvecklats, men grundbemanningen på 20 sjuksköterskor och undersköterskor har ändå inte stärkts.

Helena Fredriksson Ågren uppger att de ser över organisationen i höst. 

– Det kan bli förändringar. Vi behöver titta 360 grader för korrigeringar, även om det också handlar om en akutmottagning med varierande patientflöde.

Förhandlingarna med de fackliga parterna Kommunal och Vårdförbundet fortsätter i dagarna kring ersättningsnivåer för extrapassen under semestern. 

Risken kvarstår att den ordinarie personalen kan tvingas att ändra sina semesterplaner.  

– Vi önskar inte använda vår egen personal på övertid för vi vill att de ska få en avkopplande och välförtjänt ledighet, inte minst efter pandemin som vi precis har tagit oss ur, men för akutmottagningen har vi svårt att styra inflödet av patienter, så vi får se hur vi löser det.

Får den ordinarie personalen vid akuten i Gällivare fyra veckors sammanhängande semester?

– Vi har en lagstadgad fyraveckorssemester att förhålla oss till, däremot kan vi behöva se över scheman.

Kommer personalen tvingas beordra varandra att ta extrapass i sommar?

– Det är alltid ledning som tar beslut om beordringar, och det görs bara akut, säger Helena Fredriksson Ågren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!