Personalchefen: Våga prioritera undersköterskor

Personalchefen Maria Lundgren, Bodens kommun, tycker att Kommunals avtal är tydligt. " Våga prioritera betyder att några får och några får inte".

Våga prioritera. Det tycker personalchefen Maria Lundgren. "En del får mer och en del får mindre. Här måste man våga prioritera undersköterskor".

Våga prioritera. Det tycker personalchefen Maria Lundgren. "En del får mer och en del får mindre. Här måste man våga prioritera undersköterskor".

Foto: Lena Leffler

BODEN2016-11-11 18:25

NSD skrev att rehabiliteringspersonal reagerat över att deras grupp inte omfattas av Kommunals lönesatsning på undersköterskor. Detsamma gäller personliga assistenter. Det handlar om drygt 200 anställda.

Läs mer: De får ingen högre lön

Läs mer: " Vi ville ha med alla".

Vad tycker du som arbetsgivarpart om avtalet?

– Jag tycker att Kommunal kommit ut med ett jättebra centralt avtal till sina medlemmar. Det är en tydlig satsning på undersköterskor och de har fått riktigt bra med pengar. I avtalstexten står det titel undersköterska och det har båda parterna skrivit på. För mig finns inga konstigheter i det, säger Lundgren.

Luleå kommuns förhandling med Kommunal slutade också i oenighet gällande undersköterskesatsningen.

– Luleå kommun gör däremot analyser varje år och valde att göra en extra satsning inom området stöd och omsorg sett till det löneutrymme som var avsatt i år, säger Jenny Nilsson, avdelningschef för arbetsgivareavdelningen på Luleå kommun.

Luleå kommun sköt till drygt 200 000 kronor till satsningen.

– Vi hade möjlighet att göra en lönepolitisk satsning och prioritera anställda med rätt utbildning och bra prestationer som inte omfattades av den extra satsningen i Kommunals avtal. Det handlade om personliga assistenter, handledare, stödassistenter och rehabiliteringsassistenter, säger Jenny Nilsson.

Kan inte Boden göra som Luleå?

– Vilka struktursatsningar som Luleå gör får de svara på. Jag har ingen aning om hur deras struktur ser ut och vilka bedömningar de gjort. Det är klart att även i Boden så har Kommunal yrkat att få med fler grupper. Men de yrkandena har jag avvisat. För att jag tyckte inte det fanns fog för det. För avtalet är tydligt och det är titeln undersköterska som gäller, säger Maria Lundgren.

Bodens kommun bestämmer i sin strategiska plan vilka yrkesgrupper man ska satsa på. Det gjorde man också före Kommunals lönesatsning blev klar och känd.

– Jag förstår att det gör ont och att personalen är besvikna, men det handlar ju också om att våga prioritera. Det betyder ju att några får och några kan inte få.

Jag tycker att det är bra att det är en prioritering på undersköterskor, säger Lundgren.

Det finns i dag en lönepott hos Bodens kommun på över 30 miljoner.

Hur ska missgynnade grupper komma till tals?

– Det finns alla möjligheter att lyfta upp frågan och komma in med synpunkter.Vi har en ordning i kommunen att vi gör en analys och alla förvaltningar har en dialog med sina fack.

Det är ju politikerna som bestämmer löneutrymmet?

– Ja, det är fullmäktige som beslutar om budgeten och vi har kommunstyrelsens arbetsutskott som är kommunens personalutskott. Räcker inte pengapåsen eller vi hamnar i svårigheter så får man väl gå dit ifall det behövs.

Kommer det att bli så?

– Det är svårt att säga i förväg. Det är ganska ovanligt, säger personalchefen Maria Lundgren.

Fördelningen:

Under denna vecka har Bodens kommuns personalkontor fördelat lönesatsningen som avsågs i Kommunals avtal. Enligt personalchefen Maria Lindgren så handlar det om 1020 kronor i snitt på undersköterskor och 1 680 kr till de som särskilt prioriteras. Dessa prioriterade är 25 procent av undersköterskor eller 97 stycken i Bodens kommun. De övriga undersköterskorna får 800 kronors löneökning på novemberlönen. Utöver undersköterskorna blir det 520 kr i snitt på alla övriga grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om