Kommunals satsning drabbar 300 anställda, bland annat rehabiliteringspersonalen på Hemvägen, tidigare boendena Vallen och Åsen för psykiskt sjuka funktionshindrade. Personalen kallar det en nonchalant och kränkande särbehandling.
-Arbetet på psykiatrin bygger på undersköterskeutbildning i botten och kräver speciell kunskap och erfarenhet. Många av oss här har dubbel kompetens med psykiatri och även lite till. Vi missunnar inte andra yrkesgrupper högre lön, men det är svårt att förstå den nedvärdering som görs av psykiatrin jämfört med andra grenar av vården och hemtjänsten då vi inte omfattas av lönesatsningar, säger Odd Bergman.
Det är arbetsgivaren som döpt om tjänsten undersköterska/mentalskötare till boendestödjare,sedan habiliteringspersonal till nu rehabiliteringspersonal.
– Det är ju det som skapar den stora förvirringen och betyder att vi inte får ta del av lönesatsningen för vår förlorade yrkestitel. Jag trodde rehabiliteringspersonal betydde att vi skulle få upp lönen. Nu kommer vi halka efter ännu mer. Det finns inget i lönepotten har jag hört så många gånger och att facket tar fajten. Här har de vänt jackorna ut och in, säger Göran Öhman.
Rehabiliteringspersonalen kräver att få tillbaka sin gamla titel undersköterska/ mentalskötare.
– Vi ska strida för att återgå till titeln. Där har vi grundproblemet. Det måste facket driva åt oss, säger personalen.
Idag utför också arbetsgruppen likvärdiga arbetsuppgifter som undersköterskor.
– Vi delar ut medicin, har sondmatning, lägger om sår och sköter diabetes och duschar och städar hos brukare. Vad är skillnaden? De psykiskt sjuka kräver en speciell omvårdnad och bemötande. Har du inte den kunskapen så fungerar det inte. Vem som helst kan inte jobba här, säger Taoufik Benabdellah.
Är ni rädd att folk flyr er arbetsplats efter avtalet?
– Ja, det finns risk för det. Jag tror inte lönen är den stora biten utan mer besvikelsen hur kommunen hanterat frågan. Det är ungefär som att säga att jag går lärarutbildningen men plötsligt är jag elevassistent. Hur gick det till? säger Britt-Inger Olsson.
Arbetsgruppen tycker även att Kommunal trampat rejält klampat i klaveret och öppnat upp för kommuner att bestämma på det här sättet.
– Facket har inte ens gjort en konsekvensanalys vad man sätter igång egentligen. Om det var så lite berörda som facket påstår så är det jätteviktigt för dem som drabbas. Det här är ju en satsning över hela riket. Så det borde vara fler än vi 200 i Boden som drabbas i länet och landet. Det tycker jag facket och kommunal måste ta ansvar för.
Hemvägens verksamhet räknas som en ny verksamhet fast man bara slagit ihop två gamla verksamheter.
–Vi har trots det inte haft hit någon politiker på besök för att se hur vi jobbar eller vad det är för slags klienter/brukare vi jobbar med och vilka kvalificerade arbetsuppgifter vi gör utöver våra undersköterskeuppgifter. Det är också anmärkningsvärt, säger personalen.