Fortsatt kritik från föräldrar i Boden –"stökigt på rasterna"

Elever har bytt skola för att situationen var ohållbar. Enligt föräldrar till barn som går kvar blev det bättre i klassrummet när klassen splittrades. Nu har klassen återförenats och det är återigen stökigt, särskilt på rasterna.

Två familjer i Boden riktar skarp kritik mot skolan. Barn har utsatts för fysiskt våld, dödshot och kränkningar. "Lös det", säger en förälder. Bilden är tagen i en annan skola än den aktuella och är ett montage.

Två familjer i Boden riktar skarp kritik mot skolan. Barn har utsatts för fysiskt våld, dödshot och kränkningar. "Lös det", säger en förälder. Bilden är tagen i en annan skola än den aktuella och är ett montage.

Foto: Jonas Ekströmer

Boden2024-04-26 17:09

Nyheten i korthet

  • Föräldrarna i en skolklass i Boden larmade om problemen i klassen under 2023, det handlade om våld och hot mellan elever.
  • Föräldrarna berättar nu att situationen i klassrummet blivit lugnare, men att problemen fortsätter på skolgården. Skolan saknar fortfarande en legitimerad lärare och föräldrar kritiserar bristen på kommunikation och uppdateringar från skolledningen.
  • Skolans rektor menar att klassen nu fungerar bättre och att elevhälsans alla professioner är inkopplade. Rektorn lovar tätare återkoppling till vårdnadshavarna.

Elever på den aktuella skolan i Bodens kommun började förväntansfullt höstterminen 2023, men förra året slog föräldrar larm om kaoset i klassen där elever utsattes för våld och hot. Deras barn var ledsna, rädda, otrygga och ville inte gå i skolan. Skolan svarade då att inget våld ska förekomma.

Vi har nu haft kontakt med två andra familjer med barn i den aktuella klassen. På grund av barnens ringa ålder väljer vi att anonymisera både föräldrar och barn. Pappan i den ena familjen tycker att skolledningen har misslyckats. 

– Det var kaos i klassen, läraren slutade och vårdnadshavare tog sina barn därifrån. Efter tidningsartikeln har skolan lyssnat, men det ska inte krävas att man flyttar och läraren säger upp sig.

Han berättar, att allt det som hänt lett till en förändring. 

– I klassrummet har det blivit lugnare. Det är som en normal klass och mitt barn är glad, så det akuta i klassrummet har försvunnit, men fortsätter på skolgården. Det är väldigt stökigt på rasterna.

Pappan är nöjd med att hans barn nu känner sig tryggt, men har också funderingar ur ett skolperspektiv. Klassen har en duktig fritidspedagog och annan personal, men saknar fortfarande en legitimerad lärare efter att läraren sagt upp sig.

– Vid den senaste återkopplingen före jul sades att det skulle rekryteras en lärare, säger pappan, som frågar sig hur långt efter hans barn och de andra eleverna i klassen nu ligger.

En mamma i en annan familj berättar att hennes barn har blivit utsatt fysiskt på raster. Hon insåg tidigt att situationen i klassen inte var normal och tillägger att hon häpnat över saker hennes barn berättat.

– Det är saker som inte ens är okey på högstadiet; hot att skära halsen av någon och stryptag...de är sju år!  Hen hade bara gått någon dag när hen kom hem och frågade vad "kuksugare" är.

Både pappan och mamman i respektive familj hade velat få mer återkoppling och uppdateringar från skolledningen.

– Jag har fått uppdatering från mitt barn att nästan alla är tillbaka i klassrummet igen och förra veckan var det mer oroligt i klassrummet igen, inte med våld men rörigt och hårda ord. Det är väldigt mycket ord som ”hora” och ”kuk” som används både i klassrummet och på rasterna av elever. Det har blivit som normativt och ens barn reagerar knappt, uppger pappan.

Bodens kommun står för sparkrav. Det kommer påverka arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, eftersom skolverksamheten omfattar en stor del av kommunens gemensamma kaka. 

– Hur säkerställer ledningen att eleverna får resurser till sin klass? frågar pappan.

undefined
Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden

Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden, berör inte besparingskraven och väjer för pappans fråga hur ledningen ska säkerställa att eleverna får resurser till sin klass, utan lämnar följande kommentar till föräldrarnas kritik:

– Det är oerhört beklagligt och frustrerande att höra om hur det kan vara för vissa barn i skolan. Samtidigt som vi i nämnden har stort förtroende för skolchefer så förstår vi utmaningarna och att det inte alltid når fram till dit man vill.

Skolans rektor ger en helt annan bild än föräldrarna.

– Att vårdnadshavarna upplever att jag som rektor inte synts till beror nog på att de har förväntningar som inte är aktuella i vår styrkedja. Det är en annan rektor som är ansvarig för kontakter av det slaget. Det kan vi förtydliga till våra vårdnadshavargrupper.

Hen uppger att elevhälsans alla professioner är inkopplade sedan tidigare och kommer vara det i det fortsatta arbetet. Rektorns uppger att klassen i dagsläget fungerar bra och att de gått från en väldigt ansträngd situation till en god arbetsmiljö i klassen. 

– Som ansvarig för verksamheternas helhet har jag som rektor fått information om klassens utveckling och hur arbetet enligt den plan som finns har fortskridit.   

– Klassen är inte splittrad utan det gjordes nya grupperingar vilket är så vi arbetar i skolan om inte nya klasser görs.

Enligt rektorn finns insatser under rasttid, både generella och för att trygga enskilda barn och förebygga konflikter.

– Klassens vårdnadshavare har fått veckovisa återkopplingar Det är bra att vårdnadshavarna vill ha tätare återkopplingar från skolledningen och det är något som vi tar till oss och ska göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!