"Det ska inte förekomma fysiskt våld i våra skolor"

"Det finns bara förlorare och det stora jobbet är att återbevisa för barnen att det är någon idé att prata med oss på skolan", säger Petronella Sirkka, för- och grundskolechef i Boden.

"De här rapporteringarna som media gör utifrån föräldrars perspektiv gör det allt svårare för oss att jobba med frågan, då det skapar en polarisering", uppger Petronella Sirkka, förskole- och grundskolechef i Boden.

"De här rapporteringarna som media gör utifrån föräldrars perspektiv gör det allt svårare för oss att jobba med frågan, då det skapar en polarisering", uppger Petronella Sirkka, förskole- och grundskolechef i Boden.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-12-04 06:00

Elever på den aktuella skolan har, enligt vårdnadshavare, utsatts för fysiskt våld mot kroppen som slag och sparkar samt blivit dödshotade och kränkta.

Petronella Sirkka kommenterar inte i de enskilda fallen, men uttalar sig generellt:

– Det ska inte förekomma fysiskt våld i våra skolor.  Det får inte förekomma våld, precis som det inte får på min och din arbetsplats eller Coop. Det som är förbjudet på Coop är också förbjudet i skolan.

Fysiskt våldet skulle göra mig rädd som sjuåring. Finns det några rutiner?

– Man rapporterar inte sådant som avvikelser, utan gör kränkningsanmälningar eller anmälan i vårt elevadministrativa nätverk.

Vad gör man när en elev ger sig på en annan fysiskt?

– Det beror på. Om det är första gången utreder vi det dels som en kräkning, dels utifrån skolans egen plan mot hot och våld. Det finns ansvariga på varje skolenhet som talar med barnen och dokumentera vad som hänt. Det ser lite olika ut beroende på skola, svarar Petronella Sirkka.

undefined
Att slå någon i magen, sparka någon i ryggen eller hota att döda någon är brott. "Polisanmälningar gör de som är utsatta eller de som är vårdnadshavare i de allra flesta fall, men de får ganska dålig effekt", säger Petronella Sirkka, chef för den kommunala förskolan och grundskolan i Bodens kommun.

Hon förklarar, att skolan agerar utifrån gällande lagrum.

–  Man måste jobba utifrån de olika situationerna. Är beteendet gränsöverskridande? Det är en bedömningsfråga, och utifrån det de beskriver (föräldrarnas beskrivning reds. anm.) kan man tycka att det är gränsöverskridande, men jag har inte nog med information att uttala mig om det var det. Om det är ett gränsöverskridande beteende och vi känner att det finns anledning till oro jobbar vi med socialtjänsten.

Förvaltningarna ser tillsammans över om det finns behov av stöd eller något annat som brister och behöver åtgärdas.

– Det finns bara förlorare i sådana här klasser, ingen vinner på att det är stökigt. Skolan jobbar med att se till att eleverna har med sig så mycket kunskap de kan få. Under den tiden jobbar vi med trygghet och studiero, säger Petronella Sirkka. 

Hon tillägger, att det inte är en quick-fix att lösa situationen från en dag till en annan. Det är ett långsiktigt arbete där skolan jobbar för att återbevisa för barnen att det går att lita på vuxna.

– Du ska be om hjälp när det händer saker och våga lita på att det blir någon effekt av det du säger. Det är det stora jobbet och det viktigaste. Det här är ett arbete som löper parallellt på flera olika nivåer, säger Petronella Sirkka och utgår från att den aktuella skolan kommer komma tillrätta med situationen.

– Åtgärderna de har gjort kommer att ge effekt.

Karta: Bodens kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!