PFAS är ett samlingsnamn, som innehåller flera tusen kemikalier.
Ett år senare uppmättes PFAS i samband med provtagning och kommunen gick förra året ut med en avrådan att äta fisk från sjön och även Lillavan.
I samband med det uppgav Emilia Björkemyr, miljöstrateg på Bodens kommun, att de skulle prata vidare med Livsmedelsverket.
– De har gjort en första bedömning av analyserna som vi har gjort på fisken. Utifrån de här första analyserna som är på fisk i miljöövervakningsstorlek bedömer de att avrådan bör kvarstå, men att man behöver titta på större fiskar av konsumtionsstorlek, förklarar hon.
Därför har kommunen beslutat att den ska ta ut både fler arter och större fiskar. I fjol analyserades bara abborre och i år kommer man att förutom abborre även ta upp matstor gös och gädda. Det kommer ske i samband med reduktionsfisket. Kommunen har fått beviljat LOVA-stöd. Pengarna betalas ut till lokala vattenvårdsprojekt.
Förutom allmän avrådan att äta fisken trycker kommunen särskilt på att det är viktigt att barn, unga, gravida, ammande mammor och personer som vill bli gravida följer avrådan. Förutom att PFAS kan vara cancerframkallande kan föroreningar störa och skada arvsmassan och därmed reproduktionen.
– Vi försöker nå ut med informationen i så många kanaler vi kan, både i våra egna och i andra kanaler, säger Emilia Björkemyr.
Kommunen har även beställt skyltar för att göra informationen mer lättillgänglig och tydlig. Ett antal skyltar har satts upp i anslutning till Svartbyträsket och fler kommer att sättas upp kommande vecka.
– Det står både på svenska och engelska och det finns en QRkod där man kan gå in och läsa mer och även göra andra språkval.
Hur ser ni på bad?
– Vi har varit i kontakt med arbets- och miljömedicin vid Norrlands universitetssjukhus. De har tittat på Nylandsbäcken, där vi uppmätt PFAS. Bedömningen är att det inte utgör någon fara att leka eller bada i vattnet. Dock förekommer algblomningar i Bodensjöarna och vi hänvisar badsugna till badplatser där kommunen kontrollerar badvattenkvaliteten. De går att hitta på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, säger Emilia Björkemyr.