Avråds äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan

På grund av förhöjda halter PFAS utfärdar Bodens kommun en tillfällig avrådan från att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan i Boden. "Vi har provtagit abborren i sjön som visat på förhöjda halter", säger miljöstrateg Emilia Björkemyr.

Bodens kommun har utfärdat en tillfällig avrådan från att äta fisk som kommer från Svartbyträsket och Lillavan.

Bodens kommun har utfärdat en tillfällig avrådan från att äta fisk som kommer från Svartbyträsket och Lillavan.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Boden2023-12-06 10:18

Bodens kommun har tillsammans med Länsstyrelsen genomfört provtagning och analys av fisk från Svartbyträsket. Resultaten visar på förhöjda halter av PFAS. 

– Vi har provtagit abborren i sjön som visat på förhöjda halter. Det är helfiskanalyserna som visat på de förhöjda halterna. Vi väntar fortfarande på muskelanalysen, vilket kan vara mer relevant för intaget. Men mycket tyder på att muskelanalysen kommer att vara förhöjd, säger Emilia Björkemyr miljöstrateg på Bodens kommun.

Senare under veckan väntas svaren på muskelanalyserna komma och utifrån det kommer man att göra en ny bedöming, men tills vidare avråds allmänheten från att äta fisk fångad i Svartbyträsket och Lillavan. 

Avrådan medför inget förbud att fiska, men fisken som tas upp ska inte förtäras. Avrådan är tillfällig men gäller tills vidare till dess att ytterligare bedömning har genomförts. 

Undersökningen av PFAS i fisk är en del av en större utredning kring PFAS-förorening från bland annat före detta AF1-området, Bodens före detta helikopterbas, och den kommunala brandövningsplatsen, där det är känt att brandskum som innehöll PFAS har använts tidigare, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– De halter som uppmäts variera mellan 55 till 110 mikrogram per kilo i helfiskanalyserna. Gränsvärdet för intag för PFOS ligger på 35 mikrogram per kilo våtvikt för vuxna och två mikrogram per kilo för barn, säger Emilia Björkemyr.

PFAS, högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en särskild grupp kemiska ämnen som inte finns naturligt i miljön. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och har tillverkats sedan 1950-talet. Studier av vissa PFAS-ämnen har visat sig ha negativa effekter på människa och miljö. Att få i sig ämnet vid något enstaka tillfälle är inte farligt däremot bör exponering av höga halter över längre tid, framför allt genom mat och dricksvatten, begränsas. 

– PFAS är av den karaktären att det inte försvinner och det ansamlas lätt i fisk och vandrar i näringskedjan.

Finns det andra ställer där ni kommer att provta?

– Inte som, vi ser i dagsläget men vi ska såklart titta vidare på om det finns anledning att provta ytterligare, säger Emilia Björkemyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!