Profil om hot och utmaningar : "Tickande miljöbomb"

Förekomsten av PFAS i Svartbyträsket och fisken där är ett nytt hot. Bäcken till sjön för med sig miljögifterna och fiskeprofilen Robert Westin ser nya utmaningar på grund av ökad nederbörd. "Det är nästan en tickande miljöbomb."

Robert Westin, fiskeexpert och bodenprofil,  har länge arbetat med fiskevårdsprojekt i bodensjöarna. Han har medverkat i arbetet med provtagning av fisk från Svartbyträsket. "När man tar de här proverna gör man det på abborrar som är 18-20 centimeter. De är några år gamla och ger ett bra riktvärde. Det är också för att man ska få jämförbara mätvärden."

Robert Westin, fiskeexpert och bodenprofil, har länge arbetat med fiskevårdsprojekt i bodensjöarna. Han har medverkat i arbetet med provtagning av fisk från Svartbyträsket. "När man tar de här proverna gör man det på abborrar som är 18-20 centimeter. De är några år gamla och ger ett bra riktvärde. Det är också för att man ska få jämförbara mätvärden."

Foto: Foto: Privat

Boden2023-12-08 06:00

Nya PFAS-resultat på torsdagen förändrar inte avrådan att äta fisk från Svartbyträsket och Lillavan.

Robert Westin är uppvuxen vid sjön och arbetar med fiskevård. Hans pappa, Bosse Westin, arbetade för att återställa balansen. Han ärvde det jobbet.

– Inte bara jag, utan alla bröder var ju med när pappa började med det här. Det han gjorde funkade, men det var inte tillräckligt storskaligt.

Framför allt med tanke på mängden vitfisk. Sjöns rovfiskar har haft det tufft i konkurrensen om maten. Efter de senaste årens reduktionsfiske med trål, som Robert Westin är inblandad i, men som Bosse Westin inledde med mjärde, har rovfiskar som gös vuxit sig stora och feta.

undefined
De senaste åren har reduktionsfisket i Svartbyträsket pågått i stor skala varje sommar. Magnus Böklin med en gädda som Robert Westin (ej med på bild) uppskattade vägde 7,5 kilo. Roberts pappa, Bosse Westin, påbörjade reduktionsfiske i liten skala för många år sedan.

Försvarsmaktens verksamhet på den sedan länge nedlagda helikopterbasen, nuvarande arenaområdet, och kommunens brandövningsplats, där räddningstjänsten tidigare använde brandsläckningsskum med PFOS, har bidragit till spridning av miljögifterna via Nylandsbäcken till Svartbysträsket.

– Nederbörden har ökat och kommer öka ännu mer, påtalar Robert Westin och tillägger, att det bidrar till att urvattningen av den förorenade marken sker fortare och effektivare.

– Det är nästan en tickande miljöbomb, inte bara i Boden, utan hela Sverige. Vi har så många områden som är förgiftade.

Bodens kommun har tidigare uppmätt halten av PFOS i ytvattnet i både bäcken och sjön, men NSD avslöjade förra året, att det saknades uppgifter om provtagning på fisk. Eftersom det fiskas i sjön ansåg professor Anders Glynn på SLU att man borde mäta halten i fisken.

PFAS är ett samlingsnamn för jättemånga olika ämnen. En av de mest kända substanserna är PFOS. Den lagras lätt in i fisk och den allra största delen PFOS, som människor får i sig kommer från den fisk de konsumerar.

undefined
"Det enklaste och effektivaste var att sportfiska. När man gör det här är det viktigt att hålla fisken kall för att minimera starten av förruttnelsen. Det är också viktigt när man sedan fryser den att inte använda plast som innehåller PFAS, för det finns i nästan allt. Därför köpte jag garanterad PFAS-fri plast för att inte kontaminera fisken och frös ned dem hela."

Kommunen och länsstyrelsen har nu genomfört provtagning. Ett arbete som Robert Westin varit delaktig i. Halterna av PFAS och PFOS i abborrar från Svartbyträsket är för höga.

– Känslomässigt jättetråkigt med tanke på all tid vi lagt ned, för syftet är ju i grund och botten att sjöarna ska bli mer attraktiva att använda i friluftslivet; paddla, åka båt, fiska. Fiske är en viktig del för väldigt många bodensare.

Människor avråds för tillfället att äta fisken från Svartbyträsket och Lillavan. Robert Westin tycker det är rätt att vara försiktig, men synd att det inte går att äta den.

– För fisk är en oerhört bra och nyttiga proteinkälla. Fisk är den bästa mat vi kan äta förutsatt att den inte är förgiftad.

undefined
Robert Westin, fiskeexpert, bistod kommunen en sommar att placera ut en flytande våtmark i Lillavan. Några nyfikna änder simmande då förbi.

Trots att resultatet inte var oväntat, så känns det som ett bakslag, upplever Robert Westin.

– Problemen med algblomning och fiskdöd var på grund av gamla synder. Det är samma grej igen. Vi lever fortfarande med många gamla synder från tidigare då man inte visste bättre. Nu är det bara att ta på sig tänkarmössan och fundera på hur vi ska lösa det här på ett bra sätt.

Muskelanalyserna på fisken visar lägre halter, men kommunen gör ingen ny bedömning utifrån de nya resultaten i nuläget.

– Vi avser att föra en dialog med Livsmedelsverket och Arbetsmiljömedicin vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå för att få professionella bedömningar. Tills dess att vi vet mer kvarstår avrådan från att äta fisken. I andra kommuner har det till exempel tagits fram specifika kostråd för hur ofta fisk från sjöar med förhöjda halter av PFAS bör ätas, uppger Emilia Björkemyr, kommunens miljöstrateg.

Karta: Svartbyträsket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!