Premiären nära – säsong två på gång

Felix Herngrens nya humorserie "Andra åket" har snart premiär på SVT – och redan nu diskuteras möjligheterna för en andra säsong.

16 oktober 2018 18:37

I februari kunde nöjesredaktionen avslöja att Felix Herngrens nya humorserie "Andra åket" skulle spelas in i Björkliden och bli ett mellanting mellan Herngrens tidigare succéer "Solsidan" och "Bonusfamiljen". Den 11 november är det premiär för serien på SVT och nästa vecka kommer statister och samarbetspartners i Kiruna ha möjlighet att titta på avsnitt i förhand.

Jenny Grewdahl, som är projektledare på SVT för "Andra åket", säger att de har stora förhoppningar på serien och har inlett diskussioner med produktionsbolaget FLX och Filmpool Nord om att göra en andra säsong i Norrbotten.

– Vi har pratat lite men ingenting är klart i dagsläget. Men vi har en kommunikation med FLX, vi får se vart det landar. Det hade varit väldigt roligt så klart, säger hon.

Vad hänger det på?

– Finansiering förståss. Och sedan gäller det att alla skådespelare ska kunna, att vi känner att alla vill och kan. Vi har en diskussion, så mycket kan jag säga.

LÄS MER: Skådisarna som syns i nya humorserien

Jenny Grewdahl berättar att SVT ofta inväntar publikreaktionerna innan de bestämmer hur framtiden ska se ut, i fallet "Bonusfamiljen" – som senare vann två priser på Kristallengalan – beställde de dock två säsonger från start. Men när det gäller komediserier är det ofta svårare att förutspå publikens respons.

– Om du ser "Bron" till exempel kan du hänga på även om du inte tycker att alla skådisar är skitbra. Du hänger med för att du vet att du får veta vem som är mördaren i slutet. I humor har du ungefär fem minuter på dig, tycker du som publik inte att det är bra stänger du av. Därför är det extra svårt att få en känsla om folk kommer gilla det eller inte, säger Grewdahl.

– Humor tar tid att sätta. Första säsongen av "Solsidan" var ingen succé, det tar tid. Därför hade det varit roligt att beställa en säsong två så att vi får tid att hänga med de här karaktärerna och se vart de tar vägen.

LÄS MER: Felix Herngren gör humorserie i Norrbotten

Tycker du att "Andra åket" känns lovande?

– Ja, det känns jättejättebra. Det känns extremt roligt att det är en vinterserie, det är inte ofta man ser det, och sedan är det ett superplus att det är i Norrland. Dessutom är det en fantastisk "cast", med både nytt och gammalt, brett och ungt och allt möjligt. Det känns jättefint och jätteroligt. Det känns som att det kan bli en riktigt rolig och bra serie som hela familjen kan titta på tillsammans.

Men om det blir en flopp blir det ingen säsong två?

– Haha, precis. Jag hoppas att det inte blir det, men om det blir så är det nog svårt att gå vidare – om det är så att ingen tittar – men jag hoppas att det blir bra siffror, säger Jenny Grewdahl.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser