Skådisarna som syns i nya humorserien

Skådespelare från "Fröken Frimans krig", "Grotesco" och "Bonusfamiljen" tar plats i den nya norrbottniska humorserien.

10 februari 2018 17:05

Det har gått tolv år sedan en humorserie spelades in i Norrbotten, men med start på måndag är det dags igen. Under två månader ska "Andra åket" göras i Björkliden och det blir en rad välkända ansikten som tar plats i rollistan.

Huvudkaraktären Madde, som flyttar tillbaka till "Björkfjället", spelas av Sanna Sundqvist som bland annat synts i "Bonusfamiljen" och hennes mjuka hipsterman Petter görs av Jakob Setterberg från Grotesco.

– Han är en Södermalmshipster, ekologisk, feministisk, antirasistisk – han är väldigt mjuk och inkännande, berättar manusförfattaren Niclas Carlsson.

LÄS MER: Felix Herngren gör humorserie i Norrbotten

På plats i "Björkfället" finns den pensionerade modern Ingegerd, spelad av Lena T Hansson, som har svårt att inte lägga sig i parets verksamhet och brodern Tommy, spelad av Mattias Fransson från Klungan.

Andra välbekanta ansikten tillhör bland annat William Spetz, som spelar den arbetsskygge Cesar, och Bert-Åke Varg som spelar den senila gubben Lennart.

Det mesta av handlingen sker i fjällhotellets närhet, men Niclas Carlsson vill inte kalla det för "hotellhumor".

– Det är inget "Pang i bygget", vi ska inte göra humor av att driva hotell. Det handlar om relationer och om att återvända till en mindre ort. För Petter handlar det om att anpassa sig till något helt nytt, säger han.

– För Madde dyker det upp mycket från förr, många ärkefiender från skolan och så där.

Några stereotypa norrbottningar – "lex Pistvakt" – ska tittarna inte behöva dras med enligt manusförfattaren. Tonen från "Solsidan" och "Bonusfamiljen" känns igen.

– Vi har sett storstadsfolk krisa i några komediserier nu, det känns bra att se och höra något annat också. Dialekterna här uppe skiljer sig rätt mycket från varandra men vi tror att skådisarna ska enas och kunna lägga sig på samma nivå ungefär, säger Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Tosser